today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Aστυνομικοί του Καπιτωλίου κατά του Τραμπ, για την υποκίνηση των επεισοδίων

Δύο αστυνομικοί της φρουράς του Καπιτωλίου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι υποκίνησε τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις 6 Ιανουαρίου και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληψη για μικρό χρονικό διάστημα του χώρου.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εκείνη την ημέρα και τα οποία σημάδεψαν βαθιά τους Αμερικανούς.

Οι δύο άνδρες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ο Τζέιμς Μπλάσινγκεϊμ και ο Σϊντεϊ Χέμπι, ανέφεραν ότι υπέστησαν “σωματικά και ψυχολογικά τραύματα” στη διάρκεια των επεισοδίων, τα οποία, όπως καταγγέλλουν, υποκίνησε ο Τραμπ.

“Οι εξεγερμένοι ενθαρρύνθηκαν από τη συμπεριφορά του Τραμπ τους τελευταίους μήνες, ο οποίος έκανε τους υποστηρικτές του να πιστέψουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του, σύμφωνα με τους οποίους εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από μαζική νοθεία στις εκλογές”, αναφέρουν στην προσφυγή τους που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

“Το εξεγερμένο πλήθος, το οποίο ο Τραμπ υποκίνησε, ενθάρρυνε, οδήγησε, βοήθησε και άρα είναι συνεργός του, άνοιξε δρόμο με τη βία ανάμεσα στους ενάγοντες και τους συναδέλφους τους, τους κυνήγησε και τους επιτέθηκε”, συνεχίζουν.

Ο Μπλάσινγκεϊμ, ένας Αφροαμερικανός αστυνομικός που εργάζεται επί 17 χρόνια στο Καπιτώλιο, τραυματίστηκε στο κεφάλι και την πλάτη και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα μετά το περιστατικό αυτό. Επίσης δέχθηκε ρατσιστικές επιθέσεις από τους υποστηρικτές του τέως προέδρου.

Ο Χέμπι, που βρίσκεται στην υπηρεσία αυτή 11 χρόνια, τραυματίστηκε στα χέρια και τα γόνατα αφού τον έριξαν πάνω στις πύλες του Καπιτωλίου, ενώ στη διάρκεια της επίθεσης του έριξαν χημικά στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι δύο αστυνομικοί ζητούν αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 75.000 δολαρίων ο καθένας καθώς και επιπλέον αποζημιώσεις αδιευκρίνιστου ύψους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ