today-is-a-good-day
19 C
Athens

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δώστε μας μία σπίθα και θα κάνουμε φωτιά που θα ζεστάνει τον κόσμο

«Κάπου διάβασα “πήρα τη σπίθα που έγινε φωτιά και ζέστανα, πήρα τη σταγόνα που έγινε ποτάμι και δρόσισα τον κόσμο”. Θα ήθελα να εκφράσω προς την Πολιτεία την προτροπή: Εμπιστευτείτε την Εκκλησία. Εμπιστευτείτε μας. Δώστε μας μία σπίθα και θα κάνουμε φωτιά που θα ζεστάνει τον κόσμο. Δώστε μας μία σταγόνα και θα γίνει δροσιά για τους ανθρώπους και την κοινωνία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των προγραμμάτων πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας 2017-2021».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, το οποίο ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό τη διά βίου εκπαίδευση και ποιμαντική επιμόρφωση των κληρικών και των λαϊκών μελών της Εκκλησίας: «Με τη σύστασή του ξεκίνησε να υλοποιεί ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών δράσεων, ενώ στην πορεία ανέλαβε τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς ενίσχυση και βελτίωση του παρεχόμενου έργου του», σημείωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «Από τον Απρίλιο 2017 υλοποιεί την Πράξη ‘’Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας”, η οποία έχει ως αντικείμενο κατ’ αρχάς την επιμόρφωση των κληρικών μας προκειμένου να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής μας και έπειτα των λαϊκών μελών της Εκκλησίας μας για να γνωρίσουν τον πλούτο της Ορθοδόξου Παραδόσεως και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας». Μίλησε για τα στοιχεία της Πράξης, η υλοποίηση της οποίας «προέβλεπε τη λειτουργία 240 Τμημάτων στις 13 Περιφέρειες της πατρίδας μας, στόχος ο οποίος επετεύχθη με την υλοποίηση 241 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, στα οποία συμμετείχαν 4.300 κληρικοί και 1.700 λαϊκοί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλά από τα τμήματα αυτά δημιουργήθηκαν σε ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου, ενισχύοντας το σπουδαίο έργο που επιτελείται σε αυτές».

Παράλληλα, για την υλοποίηση της εν λόγω Πράξης το ΙΠΕ σύναψε σύμφωνα συνεργασίας με 72 Μητροπόλεις και με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, μέσω της οποίας υλοποιεί προγράμματα στις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Κρήτη και Δωδεκάνησα).

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέσα από την αγαστή αυτή συνεργασία του ΙΠΕ με Ιερές Μητροπόλεις και φορείς της Εκκλησίας μας αναδείχθηκε ένα σπουδαίο στελεχικό δυναμικό από κληρικούς και λαϊκούς, το οποίο εντάχθηκε στο υπάρχον Μητρώο Εκπαιδευτών του ΙΠΕ και πλαισίωσε τους καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και καθηγητές που το απαρτίζουν, ενισχύοντας με την πλούσια και πολυετή πείρα του σημαντικά το επιμορφωτικό έργο τους. Κατά την υλοποίηση της ανωτέρω Πράξης το ΙΠΕ συνεργάστηκε άριστα με καθηγητές και ερευνητές από τις Θεολογικές Σχολές της χώρας μας και από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε επίπεδο εκπαιδευτικό και ερευνητικό και έτσι πρόσφερε επιμορφωτικά προγράμματα, στα οποία εκτός από τους καθηγητές των πανεπιστημίων δίδαξαν επιστήμονες εγνωσμένης αξίας, όπως ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί, οι οποίοι εμπλούτισαν το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «σήμερα το ΙΠΕ ολοκληρώνει ένα μεγάλο κύκλο επιμορφώσεων για τον κλήρο και τον λαό της πατρίδας μας. Παράλληλα, ανοίγει έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων προσφέροντας 20 νέες θεματικές ενότητες για 3.000 συμμετέχοντες, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από τη συμπλήρωση 4.700 εντύπων αξιολόγησης από τους επιμορφούμενους και ανταποκρίνονται πλήρως στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας μας, προκειμένου η Εκκλησία μας να ενισχύσει τα μέλη του σώματος του Χριστού να καταθέσουν και πάλι την αγαπητική μαρτυρία Του στον κόσμο. Πλέον, το ΙΠΕ αξιοποιώντας στο έπακρο τα μέσα που παρέχει η νέα τεχνολογία και η εκπαίδευση ενηλίκων θα προσφέρει αναβαθμισμένη επιμόρφωση διά ζώσης ή εξ αποστάσεως με σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή σε αμιγώς εκκλησιαστικά, τελετουργικά και διοικητικά θέματα, όπως η λατρεία, η ψαλτική, η τάξη, η αισθητική και η διοίκηση του ναού, αλλά και ακανθώδη ζητήματα του σύγχρονου βίου, όπως η συνύπαρξη με το διαφορετικό, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η νέα τεχνολογία».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι αρχιερείς, η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκη Δανδόλου, αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημαντική συμβολή, αλλά και στην άρτια οργάνωση των προγραμμάτων του Ιδρύματος συγχαίροντας τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για τη μέριμνά του.

Συγκεκριμένα, η Νίκη Δανδόλου χαρακτήρισε πολύ χρήσιμο το εν λόγω έργο κάνοντας αναφορά στην πορεία και την επέκτασή του. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη του προγράμματος που βοηθά και στηρίζει όχι μόνο τους κληρικούς, αλλά και τους λαϊκούς, που συμμετέχουν σε αυτό. «Το παράδειγμα αυτού του έργου θα θέλαμε με χαρά να επιδείξουμε όχι μόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στους Ευρωπαίους», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ