today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ουκρανία: Οι ρωσικές στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα απειλούν την ασφάλεια της χώρας

Η Ρωσία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία απειλώντας την ασφάλεια της χώρας, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του ουκρανικού επιτελείου στρατού, Ράσιαν Χόμτσακ, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ακολουθεί μια “επιθετική πολιτική” απέναντι στο Κίεβο.

Μιλώντας στη Βουλή ο Χόμτσακ κατηγόρησε επίσης τους αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Μόσχα ότι παραβιάζουν συστηματικά την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2020.

Ουκρανία και Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για την έξαρση της βίας στη σύγκρουση, κατά την οποία σύμφωνα με το Κίεβο έχουν σκοτωθεί 14.000 άνθρωποι από το 2014.

Κυβερνητικές δυνάμεις και φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούν οι μεν τους δε για παραβίαση της εκεχειρίας και βουλευτές λένε πως 26 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα φέτος, περιλαμβανομένων τεσσάρων που σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές την περασμένη εβδομάδα.

“Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική απέναντι στην Ουκρανία”, δήλωσε στη Βουλή ο Χόμτσακ.

Ο Χόμτσακ είπε ότι ρωσικά στρατεύματα από διαφορετικές περιοχές συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με την πρόφαση της διατήρησης της ετοιμότητας για μάχη και της ετοιμασίας για ασκήσεις “πραγματοποιώντας μια σταδιακή ενίσχυση στρατευμάτων κοντά στα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας”.

“Μια επιπλέον συγκέντρωση έως 25 τακτικών ομάδων αναμένεται, οι οποίες, μαζί με τις δυνάμεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί κοντά στα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας, συνιστούν απειλή για την στρατιωτική ασφάλεια του κράτους”, είπε ο Χόμτσακ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού επιτελείου πρόσθεσε πως η Μόσχα διατηρεί 32.700 στρατιώτες στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ στρατιωτικοί της έχουν υπό τις εντολές τους 28.000 αυτονομιστές στρατιώτες στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ουκρανία, δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατεύματα και βαρέα όπλα για να στηρίξει τους αυτονομιστές. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι παρέχει μόνο πολιτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στους αντάρτες και ότι οι Ρώσοι που πολεμούν στην Ουκρανία πολεμούν ως εθελοντές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ