today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Επανέναρξη ναυσιπλοΐας στη Διώρυγα του Σουέζ

Το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, Ever Given, που είχε αποκλείσει επί σχεδόν μια εβδομάδα τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ, δεν έχει υποστεί ζημιές και το κανάλι είναι πλεύσιμο, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Nile TV.

Οι αρχές της Διώρυγας ενημέρωσαν τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι η κυκλοφορία των πλοίων μέσω της Διώρυγας θα επανέρθει και στις δύο κατευθύνσεις του καναλιού από τις 20:00 σήμερα, ώρα Ελλάδας, είπαν δύο αξιωματούχοι της Αρχής στο Reuters.

Πάνω από 400 πλοία περιμένουν να διασχίσουν την διώρυγα, μετέδωσε το Nile TV.

Η διαχειρίστρια εταιρία του Ever Given επιβεβαιώνει την επαναφορά του σε πλεύση στις 15.00 τοπική ώρα 

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given επιβεβαίωσε ότι το πλοίο τέθηκε εκ νέου σε πλεύση στη Διώρυγα του Σουέζ στις 15.00 τοπική ώρα σήμερα, Δευτέρα, και ότι κατευθύνεται στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη, όπου θα υποβληθεί σε πλήρη επιθεώρηση.

“Δεν υπήρξαν αναφορές για ρύπανση ή ζημιά του φορτίου και οι αρχικές έρευνες αποκλείουν οποιαδήποτε βλάβη στη μηχανή ή στον κινητήρα ως αιτία της γείωσης”, ανακοίνωσε η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) ανακοίνωσε  την “επανέναρξη της κυκλοφορίας” σε αυτή τη μεγάλη θαλάσσια οδό που αποκλείστηκε για σχεδόν μια εβδομάδα από ένα γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, το Ever Given, το οποίο τέθηκε σε πλεύση.

“Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, κήρυξε την επανάληψη της διέλευσης των πλοίων μέσα από τη διώρυγα”, από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η SCA.

Η ναυτιλιακή εταιρία Evergreen Line ανακοίνωσε σήμερα ότι το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given θα επιθεωρηθεί για αξιοπλοΐα μετά την απομάκρυνσή του από ένα νότιο τμήμα της Διώρυγας του Σουέζ όπου είχε αποκλείσει την κυκλοφορία για σχεδόν μια εβδομάδα.

Η Evergreen Line, με έδρα την Ταϊβάν, η οποία μισθώνει το πλοίο, ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με το φορτίο του πλοίου θα ληφθούν μετά την επιθεώρηση και τόνισε ότι θα συντονιστεί με την ιδιοκτήτρια εταιρία του πλοίου μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων της έρευνας.

Μόλις ξημέρωσε σήμερα, το πλοίο μήκους 400 μέτρων και περισσότερων από 220.000 τόνων, με σημαία Παναμά, άρχισε να κινείται, μετά την απελευθέρωση της πρύμνης του, που ήταν ακινητοποιημένη μέχρι τότε στη δυτική όχθη της διώρυγας.

Οι ελιγμοί συνεχίστηκαν με τη βοήθεια πολλών ρυμουλκών, αλλά το πλοίο βρέθηκε πάλι για λίγο σφηνωμένο, σύμφωνα με τους ιστότοπους οπτικοποίησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας και αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο μετά τις 3.15 μ.μ. τοπική ώρα (4.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας), το πλοίο τέθηκε σε πλεύση στη μέση της διώρυγας, με την πρύμνη και την πλώρη του να έχουν απελευθερωθεί.

Η επαναφορά σε πλεύση του Ever Given χαιρετίστηκε από τα γύρω πλοία που κόρναραν παρατεταμένα, καθώς το γιγαντιαίο πλοίο άρχισε να ανεβαίνει αργά προς το βόρειο τμήμα της διώρυγας.

Εικόνες από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έδειχναν το πλοίο να κινείται προς τα εμπρός.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι δεν περίμενε μέχρι το τέλος για να εκφράσει ικανοποίηση νωρίτερα για μια “επιτυχημένη” επιχείρηση, καθώς η διάσημη διώρυγα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα για τις θαλάσσιες μεταφορές Lloyd’s List, ο αποκλεισμός δημιούργησε ένα μποτιλιάρισμα 425 πλοίων, τα οποία περίμεναν σήμερα να μπορέσουν να διασχίσουν αυτή την σημαντική οδό για το θαλάσσιο εμπόριο που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Θα χρειαστούν “περίπου τρεισήμισι μέρες” για να ρυθμιστούν όλα, προειδοποίησε ο Οσάμα Ράμπια μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Σάαντ αλ-Μπάλαντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ