today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες για χαμηλότερα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος

Δεύτερη – και τελευταία – ευκαιρία σε 180.000 αγρότες, μεγάλες βιομηχανίες και ξενοδοχεία προκειμένου να πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ με τους λογαριασμούς ρεύματος, δίνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, με νέα απλουστευμένη διαδικασία να δηλώσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση που δικαιούνται στο ΕΤΜΕΑΡ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβαρυνθούν με αυξημένες χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του 2019. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για την ενίσχυση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με απόφαση της ΡΑΕ η χρέωση βάσης για το ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2019 (ΦΕΚ 3373 Β΄, 31-8-2019). Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε σειρά βιομηχανικών καταναλωτών που ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων, καθώς και στους αγρότες να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις προκειμένου να εξακολουθήσουν να πληρώνουν το ίδιο ή και χαμηλότερο τιμολόγιο και να μην ανέβουν στα 17 ευρώ/MWh.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο από τους 180.000 αγρότες που εκτιμάται ότι είναι δικαιούχοι των χαμηλότερων χρεώσεων, ανταποκρίθηκαν μόνο 2.000. «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ θα ενεργοποιηθεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των αγροτών που δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για να υποβάλουν δηλώσεις», επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης. Και προσθέτει:«Με εντολή και σε συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα σε αγρότες, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εντάχθηκαν εν τω μεταξύ στο μέτρο να υποβάλουν δηλώσεις, καθώς και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που πιθανόν έκαναν λάθη στις δηλώσεις που ήδη υπέβαλαν, να τις διορθώσουν. Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά απλή διαδικασία δήλωσης για τους αγρότες, καθώς εξασφάλισε τη διαλειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ ώστε να αντλούνται αυτόματα τα απαιτούμενα στοιχεία. Με την διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα μας απαλλάξει από βάρη τα οποία δυσχεραίνουν την συμμετοχή μας στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά το έργο μας προς όφελος του καταναλωτή και του δημοσίου συμφέροντος».

Σημειώνεται πως οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν καθοριστεί σε 9,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τη βιομηχανία σε 2,55 Euro/MWh. Όσοι δεν υποβάλουν δηλώσεις τον Απρίλιο, θα μεταπέσουν αυτόματα στα 17 Euro/MWh. Διευκρινίζεται τέλος ότι με την απόφαση του Αυγούστου 2019 το ΕΤΜΕΑΡ για τα νοικοκυριά μειώθηκε στα 17 Euro/MWh από 22,67.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ