today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Χανιά: Τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων

Ως εμβληματική πολιτική μορφή που διαμόρφωσε την πορεία και τα σύνορα της χώρας, χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη η οποία ήταν η βασική ομιλήτρια στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέσθηκε σήμερα στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων με πολύ μικρή συμμετοχή επισήμων και χωρίς την παρουσία πολιτών, λόγω των αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη αναφέρθηκε στην πολιτική διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, «το όνομα του, όσων ολίγων, συνδέθηκε στην ελληνική ιστορία με την λέξη μεταρρύθμιση».

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες του Ελευθερίου Βενιζέλου για την δημιουργία, όπως είπε, ενός κράτους δικαίου ικανού να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του 20ου αιώνα .

Αναφέρθηκε σε δύο βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης της προσωπικότητας και της δράσης του που τα χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρα και σήμερα.

Όπως είπε, «το πρώτο αφορά στις σχέσεις μας με το παρελθόν, με τους προγόνους και την ιστορία μας. Μια σχέση που για να είναι εποικοδομητική, πρέπει να μας δίνει ώθηση να προχωρήσουμε μπροστά».

Σύμφωνα με την κ Αγγελοπούλου, «το δεύτερο στοιχείο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι αυτός, δημιούργησε, έπλασε, την εποχή του και αυτό οφείλεται γιατί κατάφερε να συνδυάσει την διορατικότητα με τον πραγματισμό.

Το όραμα, με την επιμονή και την μεθοδικότητα. Και αυτός ο συνδυασμός είναι το σημαντικό μάθημα για όλους μας σήμερα».

Όπως ακόμα τόνισε: «Μπαίνουμε στον 3ο αιώνα ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Οι υψηλοί στόχοι, οι δύσκολοι στόχοι, τα μακρόπνοα σχέδια, ναι, είναι απαραίτητα, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται από ρεαλισμό από πείσμα από αποφασιστικότητα. Γιατί μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν».

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο τέλος της ομιλίας της αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τονίζοντας ότι, «μέσα από αυτές η χώρα μας επιδιώκει να τιμήσει την Επανάσταση και τους ήρωες της, αλλά και την ιστορία και την διαδρομή μας των 200 χρόνων και τα πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμα τους σε αυτή την πορεία».

Η εκδήλωση περιελάμβανε την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από σαλπιγκτή και τήρηση ενός λεπτού σιγής. Οργανώθηκε, από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων οι οποίοι και προσέφεραν δώρα στην ομιλήτρια.

Το στεφάνι που κατέθεσε η κ Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ήταν από κλαδιά αιωνόβιων δέντρων της Πελοποννήσου από την περίοδο της Επανάστασης που προσέφερε ο δήμος Νέστωρος – Πύλου.

Στο έργο και στις παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου αναφέρεται σε μήνυμα-δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετείχε σήμερα στο ετήσιο μνημόσυνο των Βενιζέλων.

Ο περιφερειάρχης στην δήλωση του αναφέρει:

«Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η σημερινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στην πορεία του νέου Ελληνικού κράτους, ιδίως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχει σφραγίσει ανεξίτηλα, τόσο την εξέλιξη της κοινωνίας, όσο και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Από την Επανάσταση στο Θέρισο, μέχρι την παγκόσμια διπλωματία και από τη μεγαλόνησο μέχρι την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, ο Βενιζέλος κατάφερε να διαμορφώσει την πορεία του λαού μας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τον τιμούμε με τη βεβαιότητα, πως μέσα από την παρουσία του στην εθνική πολιτική σκηνή και δεκαετίες μετά το θάνατό του, διδάσκει τις νεότερες γενιές για το όραμα και την προοπτική της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή».

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος « Ελ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει πάντα ζωντανός στην λαϊκή ψυχή, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε πως ήταν οραματιστής και πραγματιστής πολιτικός. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το φετινό μνημόσυνο συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ