today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

«Πολιτικά επικίνδυνο» χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ο Ν.Ηλιόπουλος

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες σε lockdown, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ συνεχίζει να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Best TV” Μεσσηνίας.

«Όταν στις 4 Απριλίου βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι είμαστε στην τελική ευθεία και μετά από 10 μέρες η Αττική μένει χωρίς κλίνες ΜΕΘ, δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν: ή ο πρωθυπουργός συνειδητά είπε ψέματα ή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν πρωθυπουργό πολιτικά επικίνδυνο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Σήμερα, παραδέχονται πλέον κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ», σημείωσε. Επισημαίνοντας ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ότι «το 2021, εν μέσω πανδημίας, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 1680 λιγότεροι σε σχέση με το 2020, ενώ στο φετινό προϋπολογισμό η ΝΔ δίνει 600 εκ. ευρώ λιγότερα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να πάρει μέτρα για αυτά που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει χαρακτηρίσει ως βασικές εστίες υπερμετάδοσης: τους χώρους δουλειάς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «τώρα έρχεται να ανακαλύψει καθυστερημένα τη σημασία των μαζικών τεστ». «Πρέπει να ζητήσει ένα συγγνώμη από τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όταν στις αρχές Σεπτέμβρη άνοιγε τα σχολεία χωρίς μαζικά τεστ και με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα», σημείωσε.

«Σε κάθε περίπτωση, η λύση για τα τεστ παραμένει η συνταγογράφησή τους», δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, «η οποία κατοχυρώνει ότι θα γίνονται με όρους υγειονομικής ασφάλειας –κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στο φαρμακείο- και ότι τα αποτελέσματα θα δηλώνονται».

Τόνισε, επίσης, ότι «ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα “διαγωνισμό” για τα self-tests το βράδυ της παραμονής της εθνικής εορτής, σε μια προσπάθεια μάλλον να το περάσει στα κρυφά, ένα διαγωνισμό ο οποίος διαρκεί δύο ημέρες και ο οποίος “φωτογραφίζει” την εταιρεία Siemens». «Το ζήτημα είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία και όχι να γίνει απευθείας ανάθεση σε κάποια εταιρεία, που ενδεχομένως κάποιοι από την κυβέρνηση έχουν επιλέξει», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει όμως και ένα οικονομικό σκέλος», συνέχισε, σημειώνονταςότι «η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την Ελλάδα να έχει την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για το 2020». «Ήδη οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι, με το που θα ανοίξουν ξανά, ένα 20% με 40% των επιχειρήσεων εστίασης και λιανεμπορίου κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όφειλε να αξιοποιήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ και να έχει προχωρήσει ήδη σε εμπροσθοβαρή μέτρα οικονομικής στήριξης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Κατ’ αρχάς πρέπει να αντικαταστήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή –που δεν είναι παρά ένα δάνειο- με τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες», είπε και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Επανέλαβε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εφαρμογή ενός σχήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις», ενώ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που επιδοτούν την εργασία, όχι την ανεργία όπως κάνει εδώ η κυβέρνηση με το επίδομα που δίνει σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν σε αναστολή».

«Η λήψη γενναίων μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων δεν είναι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένη, αλλά και οικονομικά ορθολογική επιλογή γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε την ύφεση, να αποφύγουμε τα χιλιάδες λουκέτα και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που είναι μπροστά μας και εν τέλει μόνο έτσι θα επιστρέψουμε πιο γρήγορα σε φάση ανάκαμψης», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σημείωσε, τέλος, ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα πιο αισθητή μια διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια». «Μέσα στην κοινωνία αρχίζει και σχηματίζεται ένα αίτημα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τις θέσεις του και το πρόγραμμά του, μπορεί να δώσει πολιτική διέξοδο σε αυτό το αίτημα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ