today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΜέΡΑ 25: Η κυβέρνηση ταΐζει διαρκώς τους ολιγάρχες με ζεστό δημόσιο χρήμα

Οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης γιατί «ταΐζει διαρκώς τους ολιγάρχες με ζεστό δημόσιο χρήμα» εξαπέλυσε σήμερα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν επιλογή για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, επειδή δεν επαρκούν οι ΜΕΘ και το “κόστος για αυτές είναι αχρείαστο” κατά Βορίδη, εφευρίσκει τρόπους να ταΐζει διαρκώς τους ολιγάρχες με ζεστό δημόσιο χρήμα για να συνεχίζουν από τα ΜΜΕ τους το λιβάνισμα του “ηγέτη” και τη σιγή ασυρμάτου για το Ελληνικό, τη Χαλκιδική, τις Δημόσιες Συμβάσεις, το 1,3 δισ. ευρώ δώρο στην Πειραιώς, τον Ηρακλή, τον Πτωχευτικό, την καταστολή και φυσικά το τεράστιο φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, λόγω της συνειδητής επιλογής Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την κατανομή στις αθλητικές ομάδες των εσόδων που δικαιούνται από τη φορολόγηση στα κέρδη από τα τυχερά παίγνια, στα πλαίσια της παρ. 2 του άρθρου 60 του Ν.2961/2001, που ορίζει ότι: «Ποσοστό των εσόδων από την ανωτέρω κατηγορία φόρων (=φόροι στα κέρδη από τυχερά παίγνια) χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Οι υπουργοί λοιπόν, προσθέτει, αποφάσισαν τη Δευτέρα, 29,2 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της ανωτέρω φορολογίας, να πάνε στις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες και υπογραμμίζει:.

«Αποφάσισαν και τον τρόπο κατανομής του ποσού. Από τα 29,2 εκατ. ευρώ, τα 22 εκατ. ευρώ θα πάνε στις ομάδες της Α’ Εθνικής Ποδοσφαίρου, στη Superleague, δηλαδή στον Ολυμπιακό (Mega Channel – ΝΕΑ – ΒΗΜΑ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ – IN.GR – Μαρινάκης), τον ΠΑΟ (ΣΚΑΙ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Αλαφούζος), την ΑΕΚ (ΟΠΑΠ – ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ – η κυβέρνηση δίνει χρήματα από φορολογία στα τυχερά παίγνια σε μέτοχο του ΟΠΑΠ!!!) και τον ΠΑΟΚ (OPEN – ΕΘΝΟΣ – SDNA.GR – ΣΑΒΒΙΔΗΣ), με τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας ουσιαστικά να επιτελούν το ρόλο του ουραγού, του ακόλουθου των επιταγών των τεσσάρων μεγάλων που ολιγοπωλούν τον κλάδο. Στις ομάδες της Α’ Κατηγορίας Μπάσκετ, της Basket League, θα πάνε 3εκατ. ευρώ, στις ομάδες της Volley League 1,2 εκατ. ευρώ και στις ομάδες της Β’ Κατηγορίας Ποδοσφαίρου, τη Superleague 2, θα πάνε 3εκατ.ευρώ. Όπως αναγράφεται στην ΚΥΑ, τα ποσά θα μοιραστούν ισόποσα σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά τα πρωταθλήματα. Με δεδομένο όμως πως οι εν λόγω καναλάρχες και ο μέτοχος του ΟΠΑΠ, έχουν στην ιδιοκτησία τους και ηγέτιδες ομάδες σε μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ έχουν συσχέτιση και με ομάδες της Β’ Κατηγορίας, 8 εκατ. ευρώ με 10 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν αθροιστικά στις τσέπες τους».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, «πραγματικά αυτό από μόνο του είναι εξοργιστικό. Έχει και συνέχεια όμως. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ των ανωτέρω «εθνικών ευεργετών», το παρουσιάζουν όλο αυτό ως «ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού». Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πάντως για την ώρα και το εγγύς μέλλον δεν θα πάρει τίποτα.

«Αλλά ούτε αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Η τροπολογία που κατέθεσαν χθες το βράδυ, στις 11μ.μ. της Τρίτης, είναι το κερασάκι. Δεν φτάνει που η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρίζει στους εν λόγω τέσσερις ολιγάρχες 8 εκατ. ευρώ με 10 εκατ. ευρώ, με την τροπολογία της ενδεκάτης ώρας της νυκτός, τους τα προστατεύει από όλους τους πιστωτές τους, δημόσιο ή ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα!», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: Θαυμάστε: «…[το ποσό αυτό είναι]..ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα».

Καταλήγοντας το ΜέΡΑ 25 υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τα διαπιστευτήριά της στην ολιγαρχία μέχρι τέλους. Ακόμα κι όταν εργαλειοποιεί εξόφθαλμα το κράτος για να την υπηρετήσει, όπως αυτός ο επαναλαμβανόμενος μποναμάς των ζεστών εκατομμυρίων – τώρα μέσω των ΠΑΕ και του κ. Αυγενάκη, πριν μέσω των ΜΜΕ και του κ. Πέτσα με τις λίστες του, δεν διστάζει να δηλώσει πως αυτός ο μποναμάς δεν υπόκειται σε κανενός είδους αστερίσκους, σα να πρόκειται για ποσά συμφωνημένα, χωρίς “κρατήσεις”. Η ολιγαρχία απολαμβάνει ασυλία σε όλα τα επίπεδα, ενώ για τον πολίτη, τον εργαζόμενο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, επιφυλάσσεται ξεσπίτωμα και λουκέτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ