today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η στρατηγική Τσακαλώτου και το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Τι επιδιώκει ο Τσακαλώτος»; Αυτό είναι ένα  ερώτημα που «ταλανίζει» εδώ και πολύ καιρό τα στελέχη όλων των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει συνεδρίου γίνεται περισσότερο επίκαιρο και «καυτό».

Ο επικεφαλής της «Κίνησης των 53» συνδέεται με πολλά σενάρια που σχετίζονται  ακόμη και με  τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα, σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας του Αλέξη Τσίπρα.

Του Κώστα Πασίση

Μια συνέντευξη του σε κανάλι της Ηπείρου (Ioannina ITV), της ιδιαίτερης πατρίδας του, αναζωπύρωσε τις συζητήσεις  για τις μύχιες σκέψεις του και κυρίως τα μελλοντικά σχέδια του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε:

«Εγώ θεωρώ ότι ο Αλέξης δεν αμφισβητείται από κανέναν. Νομίζω έχει αρκετά χρόνια μπροστά του», ωστόσο το …ψαχνό ήταν στην επόμενη παράγραφό του.

«Είμαι αρκετά χρόνια μεγαλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα, οπότε όταν θα έρθει η στιγμή -θα το κρίνει και ο ίδιος ότι είναι καιρός για διαδοχή-, νομίζω ότι το κόμμα και πρέπει και θα ψάξει κάποιον από τις νεότερες γενιές. Νομίζω αυτό είναι το φυσικό. Αλλά δεν νομίζω, όπως λένε οι Άγγλοι, ότι πρέπει να κρατήσετε την αναπνοή σας μέχρι να γίνει αυτό. Νομίζω θα αργήσει αρκετά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σηκώνοντας πολύ …σκόνη στην Κουμουνδούρου που δεν μπορεί να ησυχάσει από τις  απόψεις στελεχών της, που κινούνται μια στο «καρφί» και μια στο «πέταλο».

Εσωκομματικό ζήτημα δεν τέθηκε, καθώς ο πρώην «τσάρος» καλύφθηκε πολιτικά, αλλά ο απόηχος αυτών των δηλώσεων προκάλεσε εσωκομματικές δονήσεις στο παρασκήνιο.

Και αυτό γιατί τον Αύγουστο του 2020 σε άλλη συνέντευξη του, στο «Kontra Channel», αυτή τη φορά είχε τονίσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας και να χάσει τις εκλογές έχει πολύ μέλλον», χωρίς να αναφέρει καν τη λέξη «διαδοχή».

Αυτές οι δυο δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας, απέχουν παρασάγγας και αποκαλύπτουν τα εσωκομματικά …άλματα που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, μετα την επώδυνη εκλογική ήττα.

Οπότε το αρχικό ερώτημα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο ρητορικό δεν είναι.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομίας έχει γράψει τη γνώμη του ο βρετανός αρθρογράφος Πολ Μέισον ο οποίος ανέφερε: «Ο Τσακαλώτος είναι μαρξιστής που συμβιβάζεται με την πραγματικότητα του καπιταλισμού… Είναι ένας κλασικός μαρξιστής της νέας Αριστεράς».

Στο μανιφέστο της «Κίνησης των 53», ενόψει συνεδρίου, το αριστερό νεομαρξιστικό στίγμα ήταν ευδιάκριτο σε όλο το κείμενο» και «απέναντι» από τις πολιτικές θέσεις των προεδρικών, που επιδιώκουν το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η …επιστροφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες εσωκομματικό τοπίο προέκυψε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης που παρεμπιπτόντως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην παρούσα φάση υπάρχει κάποια συμφωνία για συμπόρευση, μέσω της «Ομπρέλας».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σήμερα είναι μοναχικός «καβαλάρης», αλλά γνωρίζει πολύ καλά τις ζυμώσεις της Κουμουνδούρου και συχνά-πυκνά τα λέει σε ιδιωτικό επίπεδο με τους αριστερούς συντρόφους του.

Θέμα Σακελλαρίδη προέκυψε μετά την παραίτηση του από τη  θέση του επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με τα σενάρια να οργιάζουν, ο πρώην εκπρόσωπος διέψευσε την άμεση εμπλοκή του με το ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, αλλά από την αρθρογραφία του στα ΝΕΑ, διάχυτη είναι η αίσθηση, ότι ο Σακελλάριδης επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε χρόνο όμως που θα κρίνει ο ίδιος…

«Η μάχη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την επέκταση του πεδίου τους είναι μία μάχη βαθιά πολιτική που δίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα από χιλιάδες ανθρώπους που θεωρούν τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας ως ένα πεδίο που αξίζει να αφιερωθούν. Και ας μην το θεωρούν πολιτική πράξη, αυτή δεν παύει να είναι τέτοια. Είναι κρίσιμο τα επόμενα χρόνια να αγωνιστούμε όχι μόνο για τη διατήρηση κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για την επέκταση τους στα νέα πεδία της μεταβαλλόμενης ζωής μας», τονίζει.

Ειδικά η τελευταία παράγραφός του χρήζει πολλών ερμηνειών, που ήδη γίνονται στο «σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας»-Κουμουνδούρου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ