today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

ΟΗΕ: Ο Ζαν Αρνό νέος ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ονόμασε τον γάλλο διπλωμάτη Ζαν Αρνό ειδικό επιτετραμμένο για το Αφγανιστάν και την περιοχή, ενόψει των διεθνών ειρηνευτικών συνομιλιών οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν σήμερα στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ανέθεσε στον κ. Αρνό να συμβάλλει να βρεθεί «πολιτική λύση στη σύρραξη», συνεργαζόμενος στενά με την Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, της οποία ηγείται η Καναδή Ντέμπορα Λάιονς, και με άλλους εταίρους στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας.

Ο διορισμός του γάλλου διπλωμάτη «αντανακλά τη συνεχιζόμενη προσήλωση των Ηνωμένων Εθνών στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Ζαν Αρνό υπήρξε διαδοχικά επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία (2015-2018) και ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Βολιβία (2019-2020), έχει όμως κάνει επίσης αποστολές στο Αφγανιστάν.

Ο διορισμός του Ευρωπαίου στον ρόλο του ειδικού επιτετραμμένου ανακοινώθηκε την προηγουμένη της έναρξης των συνομιλιών στη Μόσχα, που υποτίθεται πως σκοπό έχουν να δοθεί νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να επιβεβαιώσει – ή όχι – την αποχώρηση μέχρι την 1η Μαΐου των αμερικανών στρατιωτικών που παραμένουν ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, όπως προέβλεπε η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του προκατόχου του τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα με τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν.

Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν τότε να διεξαγάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση – ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα του Κατάρ, αλλά δεν έφεραν καμία ουσιώδη πρόοδο – και να αποκλιμακώσουν τη βία, που όμως συνεχίζει να μαίνεται στα πεδία των μαχών.

Η Μόσχα έχει προσκαλέσει στις συνομιλίες αντιπροσώπους των ΗΠΑ, του Πακιστάν και της Κίνας.

Κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, η Τουρκία θα οργανώσει τον επόμενο μήνα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διεθνή σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ιράν, καθώς και αντιπροσωπειών των αντιπάλων πλευρών στην αφγανική σύρραξη. Δεν στάλθηκε πρόσκληση στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον με βάση όσα είναι γνωστά ως τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ