today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Χ.Θεοχάρης για τουρισμό: Ισραήλ και Βρετανία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας

Σε δύο μεγάλης εμβέλειας βρετανικά ΜΜΕ, την εφημερίδα Times και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, παραχώρησε διαδοχικές συνεντεύξεις ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Ερωτώμενος σχετικά με ζητήματα της επικαιρότητας, ο υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν ειδικά για τις μετακινήσεις των Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στους Times, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «όλες οι κινήσεις και οι αποφάσεις μας έχουν ως στόχο το να συνεχίσει η Ελλάδα να διατηρεί το ιστορικό της, ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε ένα «σχέδιο συνεργασίας με κάποιες χώρες» πριν από το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου, ως εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε νωρίτερα και να διορθώσουμε ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, με χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες από άλλες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και ορισμένα άλλα κράτη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας». Σχετικά με τους Βρετανούς τουρίστες και εξαιτίας του επιτυχημένου εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «θα τους δοθεί προτεραιότητα και βεβαίως, οι έλεγχοι θα διατηρηθούν». Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «το 2020 παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες ήταν πολύ επιθετικές στον τρόπο που άνοιξαν τα σύνορά τους. Πιστεύουμε, όμως, ότι το δικό μας, πιο ήπιο σύστημα, επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία, ανάμεσα στις δυνατότητες ταξιδιών και στην ασφάλεια τουριστών και τοπικού πληθυσμού. Τυχαία τεστ στα σύνορα, ψηφιακό πιστοποιητικό για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή αρνητικό τεστ κατά την άφιξη, θα απαιτούνται για την ελεύθερη είσοδο στη χώρα».

Μιλώντας στο ITV, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «στην Ελλάδα πλέον έχουμε συσσωρεύσει πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Πέρυσι ανοίξαμε με λιγότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας. Τότε δεν είχαμε το πρόγραμμα εμβολιασμού ούτε τα τεστ ταχέων αποτελεσμάτων και, παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πολύ ισορροπημένο. Είμαι, λοιπόν, πολύ σίγουρος όταν λέω ότι όλοι οι φιλοξενούμενοί μας φέτος θα είναι ασφαλείς. Έχουμε σχεδιάσει λεπτομερώς όλα τα επίπεδα προστασίας, τι πρέπει να κάνει κανείς πριν ταξιδέψει, πώς ακριβώς λειτουργεί ο αποτελεσματικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούμε για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους κ.λπ. Σήμερα έχουμε νέα, επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία βασίζονται στην περσινή μας εμπειρία. Είναι αυτά που κράτησαν τον κόσμο ασφαλή, ενώ φυσικά έχουμε θεσμοθετήσει τα ‘ξενοδοχεία καραντίνας’, ένα σύστημα που το 2020 λειτούργησε άριστα. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας έδειξε την επιμέλεια που απαιτείται για να διατηρηθεί η ασφάλεια του κόσμου. Μπορούμε, λοιπόν, με πολλή σιγουριά να πούμε ότι είναι ασφαλές να κάνει κάποιος διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021».

Σε ό,τι αφορά ειδικά στις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ακόμα και μονομερώς, για να διευκολύνουμε τα ταξίδια των φίλων μας των Βρετανών, πολλοί από τους οποίους έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Σχετικά με το τι θα ισχύσει κατά τους ελέγχους πιστοποιητικών, είμαστε σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αποτελεσματικά μέσα προστασίας έναντι πλαστών πιστοποιητικών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης».

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε με έμφαση ότι «το καλοκαίρι του 2021, όταν κάποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να φέρει μαζί το χαμόγελό του. Εμείς, όμως, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι στην επιστροφή θα έχει βρει και πάλι τη διάθεσή του να χαμογελά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ