today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Το Βερολίνο προειδοποιεί τη Μόσχα: Μη βάλετε περιορισμούς στους δημοσιογράφους μας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά την προειδοποίηση στην οποία προέβη Ρώσος αξιωματούχος σε Γερμανούς ανταποκριτές για το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν περιορισμοί σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα των ξένων ανταποκριτών να κάνουν ελεύθερα την δουλειά τους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT (Russia Today) είχε κατηγορήσει την γερμανική κυβέρνηση ότι ασκεί πιέσεις στους χορηγούς του, συμπεριλαμβανομένης της Commerzbank την οποία πίεσε να κλείσει τους λογαριασμούς που διαθέτει στην τράπεζα το γραφείο του καναλιού στην Γερμανία.

Η Γερμανία αρνήθηκε την κατηγορία, ενώ η Commerzbank δήλωσε ότι δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν μεμονωμένους πελάτες.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι (ανταποκριτές) που εργάζονται στην Ρωσία κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, κατά την διάρκεια της οποίας, όπως δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει, εάν το Βερολίνο δεν υποχωρήσει στο θέμα του RT.

«Το θέμα της ελευθερίας του Τύπου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», έγραψε σήμερα ο Μάας στο Twitter. «Η ελευθερία του Τύπου είναι δυνατή στην Γερμανία και πρέπει να είναι και στην Ρωσία», πρόσθεσε.

Η διαμάχη αυτή επιτείνει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Γερμανία, αν και εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, έχει καταδικάσει την φυλάκιση του πολέμιου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη μόλις επέστρεψε από την Γερμανία όπου νοσηλεύθηκε μετά την δηλητηρίασή του στην Ρωσία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RT τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε την δημιουργία ενός καναλιού με πλήρες πρόγραμμα στην γερμανική γλώσσα, εκτός από την τρέχουσα διαδικτυακή επιλογή προγραμμάτων, θέλοντας να δείξει την σημασία που έχει για την Ρωσία η καλή θέληση της Γερμανίας, η οποία είναι ένας σημαντικός αγοραστής υδρογονανθράκων από την Ρωσία.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επισημάνει ότι το RT κάνει κρατική προπαγάνδα, ενώ η βρετανική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών έχει διερευνήσει επανειλημμένα παραβιάσεις των κανόνων δεοντολογίας εκ μέρους του RT.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ