today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το κλίμα των διερευνητικών και η επόμενη μέρα των σχέσεων με την Τουρκία

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο των διερευνητικών επαφών. Ο 62ος γύρος των άτυπων συνομιλιών, που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες  ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις εκατέρωθεν.

Από τις ελάχιστες πληροφορίες που διέρρευσαν είναι  η διάθεση και των δυο πλευρών για  συνέχιση των συζητήσεων, σε νέο ραντεβού αυτή τη φορά στο τουρκικό έδαφος, γεγονός που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.

Του Κώστα Πασίση.

Η «παρουσία όμως, χωρίς  να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές, της Ελένης Σουρανή,  διευθυντρίας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, έχει ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον.

Όπως διευκρινίζει διπλωματική πηγή, οι δυο αντιπροσωπείες δεν προχώρησαν σε πιο βαθιά νερά, πλην της προκαθορισμένης ατζέντας, λόγω  του ότι «οι διαφορές είναι γνωστές και  παραμένουν αγεφύρωτες».

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα μεταξύ του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη, από Ελληνικής πλευράς και του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών  Σεντάτ Ονάλ χαρακτηρίζονται ως περισσότερο «λειτουργικές» καθώς αφορούν ζητήματα χαμηλότερου ειδικού βάρους, από αυτά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που παραμένουν το αποκλειστικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.

Στόχος αυτών είναι η εξεύρεση ενός μηχανισμού  για την αποφυγή άσκοπων εντάσεων, όπως η πρόσφατη τουρκική πρόκληση  με τους πυροβολισμούς στον Έβρο.

Διερευνητικές επαφές σε θολό τοπίο

Το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών ήταν τυπικά καλό, όπως ορίζει το διπλωματικό πρωτόκολλο αλλά και ολίγον βαρύ καθώς συνέπεσε με την απόφαση της Άγκυρας να προβεί σε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία αναφέρει πως πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της «για έργα που αφορούν περιοχές όπου εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της» και προειδοποιεί για «εύλογα μέτρα».

Μια κίνηση επιθετική που δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η Τουρκία προσήλθε στον άτυπο  διάλογο προσχηματικά, καθώς η μονοθεματική ατζέντα δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της.

Άλλωστε κανείς δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία έδωσε ημερομηνία επανέναρξης των άτυπων συνομιλιών λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου, οπου  ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του αναφορικά  με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα ο  Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» να έλθει η τουρκική αντιπροσωπεία στην Αθηνα για να δείξει στη Δύση ότι η Τουρκία είναι μια φιλειρηνική χώρα που επιθυμεί το διάλογο με την Ελλάδα.

Το πόσο …σοβαρά πάντως αντιμετωπίζει τις διερευνητικές επαφές η Άγκυρα προκύπτει και από την απουσία του Ιμπραήμ Καλίν, στενού συνεργάτη του τούρκου Προέδρου ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης όπου η Ελλάδα ξεκαθάρισε τις προθέσεις της μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για την Τουρκία.

Από την αρχή η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν κάνει ούτε σπιθαμή πίσω από τις κόκκινες γραμμές που επι της ουσίας είναι τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Την ίδια στιγμή, που συμβαίνουν όλα αυτά η Τουρκία «πιέζει» για συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου. Ένα θέμα στο οποίο απάντησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά διευκρίνισε ότι για να έχει νόημα θα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα»,

Το καλό νέο της χθεσινής ημέρας δεν ήταν έναρξη του 62ου γυρου των διερευνητικών επαφών όσο η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah τον οποίο συνεχάρη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Dbeibah να επισκεφθεί προσεχώς την Λιβύη, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω του τουρκικο-λιβυκού μνημονίου για καθορισμό ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ