Εκτοξεύτηκαν για την περίοδο του Πάσχα οι κρατήσεις Γερμανών τουριστών στις Βαλεαρίδες

ΑΠΕ

Τα παραθεριστικά κέντρα της Ισπανίας, ιδίως η Μαγιόρκα, ετοιμάζονται να υποδεχτούν για το Πάσχα πλήθος τουριστών από τη Γερμανία, όπου οι αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι προγραμματίζουν εκατοντάδες πτήσεις, παρά τις εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια.

Ενώ η Γερμανία διαπιστώνει ότι βρίσκεται στην αρχή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Μαγιόρκα και άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Βαλένθια, δεν θεωρούνται πλέον επικίνδυνες ζώνες. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η προσφορά ταξιδιών από τις αεροπορικές εταιρείες προς αυτούς τους προορισμούς.

Η εταιρεία Ryanair προβλέπει έτσι ότι θα εκτελέσει 200 επιπρόσθετες πτήσεις –δηλαδή θα αυξήσει τις δυνατότητές της κατά 40.000 θέσεις– σε 22 διαφορετικά δρομολόγια, από τις 28 Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Οι πτήσεις αυτές θα συνδέουν μεταξύ άλλων την Πάλμα δε Μαγιόρκα και το Αλικάντε με την Κολονία, το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη, την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI ακολούθησε το παράδειγμα αυτό, διπλασιάζοντας, για το Πάσχα, τις πτήσεις με προορισμό το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων. Το ισπανικό αρχιπέλαγος είναι τόσο σημαντικό για τον τομέα του τουρισμού που χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν «το 17ο κρατίδιο» της Γερμανίας, λόγω του τεράστιου αριθμού των Γερμανών που υποδέχεται.

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa θα διπλασιάσει επίσης τον αριθμό των πτήσεών της για την περίοδο του Πάσχα προς τη Μαγιόρκα και τα Κανάρια νησιά.

Την Δευτέρα, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είχε καλέσει τους Γερμανούς να αποφύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Οι γερμανικές υγειονομικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί ένα τρίτο μεγάλο κύμα της πανδημίας, απόρροια της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Στην Ισπανία, όπου συνήθως το Πάσχα παρατηρούνται μαζικές μετακινήσεις, ιδίως προς τα παράλια και τα νησιά, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιφερειών, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια νέα αύξηση των μολύνσεων, όπως έγινε μετά την Πρωτοχρονιά. Αντιθέτως, οι ξένοι τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς θα μπορούν να ταξιδεύουν αρκεί να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό, το οποίο να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους από τη χώρα τους.

Η ανακοίνωση της έκρηξης κρατήσεων από τη Γερμανία ενόχλησε ορισμένους κατοίκους των Βαλεαρίδων, όπως φάνηκε σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί διαμαρτύρονται για αυτές τις αφίξεις, την ώρα που για τους ίδιους εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, σε εστιατόρια ή σε μπαρ, περισσότερα από 4 άτομα.

«Βλέπω ότι πολλοί λένε ότι οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν ό,τι δεν επιτρέπεται στους κατοίκους. Δεν είναι αλήθεια. Οι επισκέπτες στις Βαλεαρίδες υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες, όπως και οι κάτοικοι», ανέφερε στο Twitter η Μάργκα Φροντέρα, η τεχνική συντονίστρια υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης.

Την περασμένη άνοιξη, όταν η Ισπανία ήταν υπό αυστηρό λοκντάουν λόγω της πανδημάις, οι Γερμανοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών διαμαρτύρονταν έντονα επειδή δεν μπορούσαν να τα επισκεφθούν. Το καλοκαίρι του 2020, όταν χαλάρωσαν κάπως τα μέτρα, οι Γερμανοί έσπευσαν στη Μαγιόρκα. Οι εικόνες της χαλάρωσης, με τους τουρίστες να περιφέρονται χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις, προκάλεσαν την οργή των γερμανικών και των ισπανικών αρχών. Η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων διέταξε τότε να κλείσουν τα μπαρ όπου γίνονταν αυτά τα πάρτι.