today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

«Διορθωτικό μηχανισμό» στο θέμα διανομής των εμβολίων ζητούν Κουρτς, Μπορίσοφ, Γιάνσα και Μπάμπις

Να υπάρξει ένας “διορθωτικός μηχανισμός” στο θέμα της διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, τονίζοντας πως αυτό αποσκοπεί στην αποκατάσταση των διαφορών στην εμβολιαστική κάλυψη των κρατών-μελών.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι είχαν νωρίτερα συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους τους της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, δεν ήταν πιο συγκεκριμένοι, με τον Αυστριακό καγκελάριο να επισημαίνει μόνον ότι “εάν μια κατάσταση είναι περίπλοκη, τότε επίσης δεν είναι εύκολο να επιλυθεί”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πρόσθετη παράδοση δέκα εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου από την Biontech και την Pfizer, που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, ο καγκελάριος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν η Αυστρία σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να παραιτηθεί υπέρ των μειονεκτούντων χωρών, παρατηρώντας ότι οι χώρες δεν παραχωρούν κάτι με ευχαρίστηση, και “ειδικά ως αρχηγός κυβέρνησης στην καρδιά της Ευρώπης” ο ίδιος θα ήθελε έναν διορθωτικό μηχανισμό.

Όπως σημείωσε, η Αυστρία είναι σε σχέση με τους εμβολιασμούς σε “μεσαίο επίπεδο” και δεν βρίσκεται “ούτε μεταξύ των ηττημένων, ούτε μεταξύ των τελείως κερδισμένων”.

Οι πρωθυπουργοί από τις τρεις άλλες χώρες προειδοποίησαν στις δηλώσεις τους για μια νέα πολιτική σύγκρουση εντός της ΕΕ, με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα να δηλώνει ότι εάν ο τρέχων μηχανισμός διανομής δεν “διορθωθεί”, θα οδηγήσει σε “πολιτική κρίση”.

Σύμφωνα με τους τέσσερις αρχηγούς κυβερνήσεων, σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η πρόωρη παράδοση δέκα εκατομμυρίων δόσεων από τους κατασκευαστές εμβολίων Biontech και Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα μπορούσε να μειώσει τη διένεξη.

Η εκπροσώπηση της Επιτροπής της ΕΕ στην Αυστρία ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι οι πρόσθετες δόσεις θα ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την προσωρινή απόκλιση από τον κανόνα διανομής ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, απόκλιση την οποία είχε επικρίνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ως συνέχεια της δριμύτατης κριτικής που είχε ασκήσει την περασμένη Παρασκευή, 12 Μαρτίου, ο Αυστριακός καγκελάριος στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική στη διανομή των εμβολίων, θεωρείται η επιστολή που απέστειλαν την επόμενη ημέρα οι ηγέτες έξι χωρών-μελών της ΕΕ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή τους, ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας και της Κροατίας ζητούσαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ σχετικά με τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων, “διαφορετικά, το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι το καλοκαίρι”, όπως οι ίδιοι προειδοποιούσαν.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των έξι αυτών χωρών απευθυνόμενοι στην ηγεσία της ΕΕ, ασκούσαν κριτική στο γεγονός, όπως σημείωναν, ότι “η προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιείται στην ίδια βάση”, και ζητούσαν τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για αυτό το θέμα, το συντομότερο δυνατό.

“Στην περίπτωση μίας συνεχιζόμενης άνισης διανομής εμβολίων στην ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών μέχρι το καλοκαίρι και να οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω”, προειδοποιούσαν ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος προσυπέγραψε την τελευταία στιγμή, μόλις το Σάββατο, την επιστολή.

Την Παρασκευή, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, μεταξύ των χωρών-μελών της, τόνιζε ότι “η διανομή δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί”.

Ταυτόχρονα, είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν “ενδείξεις” για πρόσθετες “μυστικές” συμφωνίες σε ένα “παζάρι” μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.

Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στον μέσο όρο, όσον αφορά την κατανομή των δόσεων των εμβολίων και μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί ζημιά, κράτη όπως η Βουλγαρία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

‘Αλλες χώρες, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να είναι έτοιμες μέχρι τον Μάιο, και, για παράδειγμα, η Μάλτα θα λάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Βουλγαρία ως το τέλος του Ιουνίου, παρά τον πολύ μικρότερο πληθυσμό, ενώ η Ολλανδία θα έχει μέχρι τότε διπλάσιες ποσότητες από την Κροατία, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την άποψή του, “το κύριο ερώτημα πρέπει να είναι, τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, και εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα υπάρξει τεράστια ανισότητα στην ΕΕ, καθώς οι πραγματικές παραδόσεις εμβολίων έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΕΕ και επίσης με τη συμφωνία των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 21ης Ιανουαρίου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ