today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η νεκρανάσταση της ΔΕΗ, η κρίσιμη μέρα της Aegean και η στρατηγική της Πειραιώς

Πολύ σημαντική η σημερινή μέρα για την Aegean.  Στις 12 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου η έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της αεροπορικής εταιρίας που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημιολογική κρίση.  Η πρωτοφανής κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ προς την εταιρία προϋποθέτει αύξηση κατά 60 εκ. από την πλευρά των μετόχων. Ως εκ τούτου σήμερα η γενική συνέλευση θα πρέπει να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε χθες η ΔΕΗ. Το ομόλογο της εταιρίας συγκέντρωσε προσφορές 4 δις, αντλώντας τελικώς 650 εκ. ευρώ αντί για 500 που ζητούσε αρχικά. Το επιτόκιο έκλεισε κάτω από 4%, όπως από χθες είχε ενημερώσει η στήλη. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόδοση του Γιώργου Στάση στο τιμόνι της Εταιρίας, υπενθυμίζοντας ότι πριν περίπου δύο χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εταιρία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Συνεχείς συναντήσεις στα τραπεζικά ιδρύματα με στόχο να πάρουν κομμάτι από την πίτα του Brexit. Στόχος είναι να μεταφερθούν ορισμένες καταθέσεις , ύψους έως 1 δις. ευρώ, στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη προσφέρουν προνομιακά επιτόκια σε… κατοίκους του City, ενώ προσεγγίζονται family offices για να μεταφέρουν πλούτο στη χώρα μας. Παράλληλα, προωθούν τους πλειστηριασμούς ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολλά από τα ξενοδοχεία τα δειγματίζουν στους ίδιους πλούσιους του City, που στοχεύουν να τους πείσουν να φέρουν καταθέσει στη χώρα μας.

Συνεχείς οι επαφές του Σκρέκα με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Δεν είναι μόνο οι εγχώριες εταιρείες, αλλά το κανάλι επικοινωνίας με τον Φραγκογιάννη είναι ανοιχτό για ξένους επενδυτές. Μια εταιρεία η Copenhagen Offshore είναι η πρώτη νέα εταιρεία που σκέφτεται να μπει στις ΑΠΕ στη χώρα μας με Φραγκογιάννη και Σκρέκα να είναι σε συνεχείς επαφές με την εταιρεία, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα και να υπάρξει ολοκληρωμένο business plan.

Ο Γιώργος Πιτσιλής έδωσε λύση στο θέμα της διαφορετικής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ για τα εισιτήρια των θεαμάτων, που μεταδίδονται διαδικτυακά. Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την εγκύκλιο 2053, αποφασίστηκε ότι για εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, που παρέχονται μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming) για όσο διαρκεί η αναστολή προσέλευσης κοινού σε ζωντανά θεάματα και ακροάματα, ο συντελεστής ΦΠΑ θα πέσει σε 6% ποσοστό που  προβλέπεται και για τα βιβλία. Το ζήτημα που πλέον θα πρέπει να δει ο κ.  Πιτσιλής είναι η εξομοίωση του ΦΠΑ των ψηφιακών βιβλίων (e books) και των ηχοβιβλίων (audiobooks) με τα εκτυπωμένα, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα του κόσμου.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, τιτλοποιήσεις σχεδιάζει ταυτόχρονα η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Goldman Sachs και UBS, οι οποίοι ενεργούν ως σύμβουλοι. Πληροφορίες για συμμετοχή στην ΑΜΚ του Πόλσον και Μυστακίδη, επισήμως διαψεύδονται. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας» λένε επίσημα από την τράπεζα. Ανεπίσημα, ακούγεται πως και οι δύο έχουν διαμηνύσει στην τράπεζα πως θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ…

Στο επίκεντρο επενδυτικών σχεδίων η κύρωση της αναθεωρημένης σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός – Eldorado Gold με την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δώσει έναν άνισο αγώνα απέναντι σε Θεούς και δαίμονες για να προχωρήσει το έργο, στη συνέχεια μεσολάβησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληψίες του και τώρα ήρθε η ώρα η επένδυση αυτή να διευρυνθεί και να πολλαπλασιάσει τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Σε αυτή τη βάση κινείται και η συμφωνία που οριστικοποίησε ο Κ.Σκρέκας που προβλέπει επενδύσεις μεγαλύτερες των 2 δις και διπλασιασμό των θέσεων εργασίας στις Σκουριές.  Πάντως πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει εύκολα το πεδίο ελεύθερο στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος έχει απολύτως αναπτυξιακή οπτική για τον τόπο του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ