Εγκρίθηκε η κατασκευή 7 νέων δικαστικών μεγάρων και η ανακατασκευή άλλων 5

ΑΠΕ

Εγκρίθηκε σήμερα από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η κατασκευή επτά νέων και η ανακατασκευή-αναβάθμιση πέντε υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.

Για την έγκριση κατασκευής και ανακατασκευής των δικαστικών μεγάρων, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, είχε προηγηθεί πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, ο οποίος σε δήλωσή του, επισήμανε:

«Στη Δικαιοσύνη τα αναγκαία έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συστηματικά, βήμα-βήμα, ώστε πολύ σύντομα να αποδοθούν στους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους Έλληνες πολίτες σύγχρονες, αξιόπιστες και λειτουργικές υποδομές.

Σήμερα, η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση 7 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση των υποδομών σε ακόμα 5 κτίρια της δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχεία ολοκλήρωση των έργων».

Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, ενέκρινε τις προτάσεις του κ. Τσιάρα για τα επτά έργα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το Μάιο του 2021 και αναθέτουσα αρχή για τα τρία έργα δικαστικών μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών. Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «με την κατασκευή των επτά αυτό νέων δικαστικών μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτίρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της, ενώ μέσω των ανακατασκευών των πέντε δικαστικών μεγάρων, τα κτίρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά, επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους».

Κατά τις εργασίες της Διυπουργικής Επιτροπής, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, εισηγήθηκε τα νέα έργα στην Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης.

Τα έργα τα οποία εγκρίθηκαν αφορούν:

-Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων δικαστικών μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

-Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο δικαστικών μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ.

-Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο δικαστικών μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατ. ευρώ.