today-is-a-good-day
21 C
Athens

Η cmart city της Lamda, το ταμείο Φαιστός και η καμπάνια για την ψήφο των αποδήμων

Σε προχωρημένες συζητήσεις είναι η Lamda Developmemnt με Deustshe Telekom, Vodafone, Siemens και Ericsson. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το project για smart city στο Eλληνικό. Στόχος του Οδ. Αθανασίου είναι η έξυπνη πόλη να έχει όλα τα χαρακτηριστικά από φωτισμό μέσω πράσινης ενέργειας, να χρησιμοποιούνται δίκτυα 5G, να υπάρχουν προσβάσεις σε χώρους μέσω χρήσης οπτικού ελέγχου και δαχτυλικού αποτυπώματος. Όλα αυτά απαιτούν συνέργειες με μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες έχουν εμπειρία σε ανάλογα εγχειρήματα. Έτσι λοιπόν οι συζητήσεις με τους παραπάνω πολυεθνικούς κολοσσούς προχωρούν και ίσως έως τέλος του εξαμήνου να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για συνεργασίες…

Δύο είναι οι προτεραιότητες της ΕΕΤΤ σύμφωνα με πληροφορίες. Η μία είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G, για την οποία βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Στόχος είναι να προωθηθούν οι επενδύσεις σε υποδομές, ενώ η ΕΕΤΤ θα ελέγχει την αγορά και την πορεία των υποδομών. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι το ταμείο Φαιστός. Στο εν λόγω project έχει δώσει μεγάλη βάση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Πιερακάκη να σχεδιάζει τα πρώτα χρήματα να «πέσουν» στην αγορά έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Υψηλό ενδιαφέρον παρατηρείται για το λεγόμενο “πράσινο” ομόλογο της ΔΕΗ. Σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα 500 εκατ. που ζητά η εταιρία θα καλυφθούν εύκολα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για προσφορά επιτοκίου λίγο κάτω από 4%.

Αναδίπλωση είχαμε από όσους ήθελαν να υπάρχει ένταση στις σχέσεις του νέου CEO της Forthnet Παναγιώτη Γεωργιόπουλου με το μέχρι πρόσφατα αφεντικό του στη Wind Νάσσο Ζαρκαλή. Η αποχώρηση του Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα με την παλιά του εταιρία να αντιλαμβάνεται ως θετικό γεγονός τα νέα καθήκοντά του στη  Forthnet προσβλέποντας μάλιστα σε ενδεχόμενες ευκαιρίες συνεργασίας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γεωργιόπουλος πριν τη WIND εργάστηκε με επιτυχία στη  Vodafone, και διαχειρίστηκε με επιτυχία το project της Victus Networks, του κοινού δικτύου κινητής των Wind και Vodafone.

Κλειδώνει φαίνεται η πώληση της  Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Capital Partners, με το ΤΧΣ να συνεδριάζει στις 22-23 Μαρτίου προκειμένου να κοινοποιήσει τις οριστικές του αποφάσεις. Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν διακαώς να τελειώνουν άμεσα με την εν λόγω πώληση.

Έντονο το ενδιαφέρον επενδυτών για την ξενοδοχειακή αγορά στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες servicers με κόκκινα δάνεια αναμένεται να βγάλουν σε e-σφυρί πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε τιμές…σοκ. Οι εκποιήσεις θα γίνουν πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν για τα μεγάλα κόκκινα δάνεια, ενώ υπάρχουν σκέψεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αυτές είναι διαχειρίσιμες, να δοθεί μια ευκαιρία και για αυτή την τουριστική σεζόν. Δύο είναι τα κύματα των εκποιήσεων. Ένα πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, και ένα τον χειμώνα που έρχεται.

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων θα βρει κανείς στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ομίλου Καράτζη. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για απόκτηση μικρότερων εταιρειών, ενώ αναμένονται αναπτύξεις πάρκων με ίδια κεφάλαια του ομίλου. Η πράσινη ενέργεια θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και ήδη το μονοπωλεί, με τον Όμιλο Καράτζη να προσδοκά αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Διαφημιστικό μπάτζετ 3 εκ. Ευρώ έχει προβλέψει το Υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση της λεγόμενης ψήφου των αποδήμων. Ήδη έχει βρεθεί και η εταιρία που θα το υλοποιήσει που δεν είναι άλλη από την ανερχόμενη και βραβευμένη Frank and Fame, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερες εμπλοκές με το κράτος, αν κανείς εξαιρέσει τις διαχρονικά καλές της σχέσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών και τις καμπάνιες για την ανταποδοτική ανακύκλωση. Πάντως επειδή πρόκειται για απευθείας ανάθεση, η εν λόγω καμπάνια έχει κινητοποιήσει την αντιπολίτευση η οποία θα ζητήσει και επισήμως περισσότερα στοιχεία για την εταιρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ