today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Αντ.Γκουτέρες: Μέρα ιερής μνήμης για όσους αγνοούνται ή πέθαναν στον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας

Το μήνυμα πως για την πρόληψη και διαχείριση των καταστροφών, οι χώρες χρειάζονται σχεδιασμό, επενδύσεις, έγκαιρη προειδοποίηση και εκπαίδευση, στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη 10η επέτειο από τον μεγάλο σεισμό της Ανατολικής Ιαπωνίας και το τσουνάμι.

Σήμερα είναι μία μέρα ιερής μνήμης για τους 18.400 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή είναι ακόμη αγνοούμενοι μετά τον Μεγάλο Σεισμό της Ανατολικής Ιαπωνίας και το τσουνάμι πριν από 10 χρόνια, αναφέρει συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας και εκφράζει τα συλλυπητήρια του σε αυτούς που συνεχίζουν να θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους, σημειώνοντας πως η σκέψη του είναι με αυτούς που παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους, χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψουν λόγω των ζητημάτων ασφαλείας γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει τα ενθαρρυντικά ευρήματα της Επιστημονικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις συνέπειες της ατομικής ακτινοβολίας.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως η Ιαπωνία είναι παγκοσμίως πρωτοπόρα όσον αφορά την πρόληψη των καταστροφών και προσθέτει πως έχει συμβάλει στο να γίνουν γνωστά τα χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, το Πλαίσιο Σεντάι για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, που υιοθετήθηκε πριν από έξι χρόνια, είναι ένα παγκόσμιο σχέδιο για έναν πιο ασφαλή κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ