today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Το ψηφιακό κράτος, η πώληση της Εθνικής ασφαλιστικής και το φιλέτο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Με μεγάλη ένταση συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις στην κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Στόχος είναι να μειωθεί η επιρροή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με τη μη συνέχιση εργασιών σε νέες προβλήτες. Επίσης, οι αμερικανοί δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επέκταση και των Ρώσων στα λιμάνια της χώρας μας και πιέζουν και προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι λοιπόν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει στείλει τα κατάλληλα «μηνύματα» σε Μέγαρο Μαξίμου και αρμόδια υπουργεία…

Τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC, επιζητά η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται η προκήρυξη έκτακτης γενικής συνέλευσης εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, που θα επικυρώσει τη συμφωνία με το CVC. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και το deal θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας και τη γνωμοδότηση του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ, που κατέχει το 40,3% της ΕΤΕ, με βάσει την αξιολόγηση της προσφοράς από την Barclays, η οποία θα παραδοθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου. Έτσι, η επόμενη καθοριστική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ θα πραγματοποιηθεί στις 18 ή στις 24 Μαρτίου, αποφασίζοντας ταυτόχρονα και τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα επικυρώσει το πωλητήριο.

Σε κορυφαία κυβερνητική πρωτοβουλία αναδεικνύεται το ψηφιακό κράτος. Έτσι λοιπόν οι κυβερνώντες θέλουν όλες οι οικοδομικές άδειες και οι επενδυτικές που αφορούν σε κατασκευή γραφείων, να περνάνε από μία πλατφόρμα, η οποία άμεσα και γρήγορα θα προχωρά ή μη τους κατατεθειμένους φακέλους. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία , η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, αφορά την ψηφιοποίηση όλων των οικοδομικών αδειών, έργο που θα αναλάβει να πραγματοποιήσει το ΤΕΕ. Μελλοντικά μάλιστα, η πλατφόρμα αυτή πρόκειται να διασυνδεθεί με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα ακίνητα, όπως αυτών των οικοδομικών αδειών και του κτηματολογίου. Η εξέλιξη αυτής της πλατφόρμας δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αλλά και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές.

Άρχισε να λαμβάνει η ΔΕΗ δημόσιες προσφορές για το ομόλογο ύψους 500 εκατ.ευρώ. Η διοίκηση Στάσση βρισκόταν σε αναζήτηση του καλύτερου δυνατού timing προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου και ακολούθησε πιστά τις συμβουλές των Goldman Sachs, HSBC και Citibank. Αυτές οι τρεις καθόρισαν τον χρόνο που εκδόθηκε το ομόλογο, με τα χρήματα που θα «σηκωθούν» από την αγορά να κατευθύνονται στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εισηγμένης και στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Σε άλλα νέα που αφορούν την ΔΕΗ η διοίκηση της εταιρίας και ο αρμόδιος υπουργός πιέζουν τις Βρυξέλλες για να να δεχθούν το αίτημά τους προκειμένου να αποζημιωθεί η εταιρία για το χρονικό διάστημα που θα έχει ανοιχτές τις ζημιογόνες λιγνητικές μονάδες. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Πάντως στη διοίκηση Στάσση και το αρμόδιο υπουργείο κρατούν…μικρό καλάθι.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι έκδηλες στα ΕΛΠΕ, τα οποία ωστόσο αναζητούν διέξοδο στις ΑΠΕ. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο ως το 2030 να αυξήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από έργα ΑΠΕ, να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να φέρει «πράσινα» προϊόντα στην αγορά. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη πως από το φθινόπωρο του 2021 θα αρχίσουν να ανακάμπτουν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα επανέλθει σε μία κανονικότητα η οικονομία. Η ανάπτυξη βιοκαυσίμων είναι ένας ακόμη κλάδος που θα «μπει» η εταιρεία. Το προσεχές διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις.

«Φιλέτο» είναι ο διαγωνισμός του Υπ.Δικαιοσύνης για τις εταιρείες. Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν 19,4 εκατ.ευρώ και αφορούσε το σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέα προκήρυξη. Στον ακυρωθέντα διαγωνισμό συμμετείχαν Vodafone, Cosmos- Quality & Reliability. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός αφορά την επέκταση του τεχνολογικού συστήματος σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια και εισαγγελείς για τη διευκόλυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Λόγω κορωνοιου, το υπουργείο Υγείας έχει πάρει το περισσότερο χρήμα, από το κρατικό …θησαυροφυλάκιο που αρχίζει να αδειάζει επικίνδυνα. Ο Βασίλης Κικίλιας συνεχώς ζητάει και …εισπράττει, αν και ο θοδ. Σκυλακάκης γκρινιάζει από λίγο εως πολύ…
Όπως μαθαίνουμε, η μουρμούρα στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι τόσο για τον υπουργό Υγείας, αλλά για τους υπόλοιπους συναδέλφους του οι οποίοι έχουν κατακλύσει το υπουργείο με διάφορα αιτήματα, οικονομικής φύσεως πάντα.

Μεγάλη περίπτωση ο Γιανης Βαρουφάκης και θα το εξηγήσουμε. Ο πρώην τσάρος της οικονομίας και πρώην φίλος του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να ρίξει γέφυρες στην Κουμουνδούρου η οποία, όμως δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα.
Ο Γιάνης, όμως θίχθηκε και επειδή έχει πολλά μεταπτυχιακά και θεωρεί τον εαυτό του …γάτα Ιμαλαίων βγήκε και είπε ότι δε συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια έφαγε πόρτα και από τη Φώφη Γεννηματά και τις τελευταίες ημέρες πλέκει το εγκώμιο του Δημήτρη Κουτσούμπα, λέγοντας ότι είναι άνθρωπος που πιστεύει αυτά που λέει.
Μόνο που ο Κουτσούμπας είναι παλιά καραβάνα στην πολιτική και προσέχει τις παρέες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ