today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών

Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών ενάντια στο νέο νόμο για τις ανώτατες σχολές πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία ξεκίνησε από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, το οποίο τελεί υπό κατάληψη και χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Το πρώτο κινήθηκε επί της Εγνατίας και από τις οδούς Βενιζέλου, Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου έφτασε στην Καμάρα και σταμάτησε μπροστά από την αστυνομική δύναμη, που είχε κλείσει με κλούβες την Εγνατία προς το πανεπιστήμια, στο ύψος του Συντριβανίου. Το δεύτερο τμήμα της πορείας κινήθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης και από τις οδούς Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη επέστρεψε στην Εγνατία και ενώθηκε με το πρώτο κομμάτι της πορείας στο ύψος της Καμάρας.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν την παρουσία αστυνομικών στο σημείο καθώς και κάθε ανάμειξη της αστυνομίας σε ζητήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο ΑΠΘ υποστήριξαν ότι χάρη στην παρέμβαση καθηγητών στα εκλεγμένα όργανα του Πανεπιστημίου και βουλευτών αποτράπηκε επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία. Ζήτησαν ακόμη την παραίτηση του Πρύτανη και την αθώωση 31 κατηγορουμένων για τα επεισόδια της 22ας Φεβρουαρίου.

Η σημερινή διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι, στην Καμάρα και οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Σχετική ανακοίνωση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπου αναφέρεται ότι η άμεση αντίδραση καθηγητών από διάφορες Σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου απέτρεψε χθες τη βίαιη εκκένωση από αστυνομικές δυνάμεις του κτιρίου της Πρυτανείας. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι εν λόγω καθηγητές ζήτησαν από τα συλλογικά όργανα του ΑΠΘ να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Αστυνομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ