today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική της πόλωσης

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον αγωνιώδη κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμιτίζει συνεχώς το πολιτικό κλίμα, με προβοκατόρικες προκλήσεις και προσχεδιασμένες ενέργειες, όπως αυτές που έγιναν στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς η Αριστοτελία Πελώνη, με αφορμή τα βίαια γεγονότα στην προαναφερόμενη  πλατεία.

«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, επιδιώκει δημιουργία συνθηκών κοινωνικής έντασης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα συνιστούσαμε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συστήσει την τήρηση των μέτρων».

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση απάντησε και έδωσε το ονοματεπώνυμο του Αλέξη Τσίπρα, τοποθετώντας  τον ευθέως στο κάδρο των ευθυνών για την έκρυθμη κατάσταση που πάει να στηθεί στους δρόμους και τις πλατείες, θυμίζοντας παλαιότερες ταραχές.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για το βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media που δείχνει εικόνες με αστυνομική βία, αλλά άμεσα έκλεισε κάθε «χαραμάδα» για πολιτική κάλυψη τέτοιων συμβάντων.

Προηγουμένως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης ήταν κατηγορηματικός «Η αστυνομική βία δε δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», υπογράμμισε και τόνισε ότι ήδη διέταξε διοικητική έρευνα για να εξακριβωθεί το τι  έγινε και να αποδοθούν ευθύνες εφόσον προκύψουν. Και μάλιστα μίλησε όχι μόνο για πειθαρχικές αλλά και ποινικές.

Τα όσα συνέβησαν όμως στην πλατεία Νέας Σμύρνης δεν εντάσσονται στο συνήθη πόλεμο των αναρχικών με την αστυνομία, αλλά έχουν αμιγώς και πολιτικό πρόσημο.

Η εμπλοκή της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρούσα και τα τρικάκια που πέταξε, επιβεβαιώνουν την εκ προ μελέτης «χειρουργική» επέμβασης, της με στόχο την πρόκληση επεισοδίων και πόλωσης.

Η κυρία Πελώνη έκανε όμως και μια επιπλέον επισήμανση, που δεν πέρασε απαρατήρητη.

«Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε και στις πορείες για τον Κουφοντίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη διάσταση.

Η παρουσία της σε δυο γεγονότα όπου σημειώθηκε «ανάφλεξη», μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε και έδωσε πολιτική προστασία στα προαναφερόμενα στελέχη, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για υπέρμετρη καταστολή, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα βίας.

Το νέο θεώρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί «αυταρχικού κράτους» και η εν γένει πολωτική στάση, προκαλούν πολλά ερωτηματικά στο Μαξίμου για το τι ακριβώς επιδιώκει η Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού μια από τις ερμηνείες που δίνεται είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βάλει αναχώματα στο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα.

Απέναντι σε αυτή τη καταστροφολογική λογική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάζει μπροστά, εστιάζοντας στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως στο ασφαλές σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, από τις 16 Μαρτίου και μετά.

Σε αυτή τη δύσκολη φάση, πάντως, έχει ως σύμμαχο του την κοινωνία καθώς οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνουν να εμπιστεύονται  περισσότερο τον Πρωθυπουργό, παρά τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη διαχείριση έκτακτων κρίσεων αλλά και προβλημάτων.

Η ΝΔ σε όλες τις μετρήσεις προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, με διψήφια διαφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ