today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Έκκληση Γκουτέρες για δράσεις υπέρ της ισότητας φύλων μετά την πανδημία

Έκκληση στους ηγέτες να θέσουν σε εφαρμογή έξι δράσεις για την ισότητα των φύλων καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία, απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε άρθρο του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

«Πρώτον, να εξασφαλίσουν την ισότιμη εκπροσώπηση. Από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών μέχρι τα κοινοβούλια και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω ειδικών μέτρων και ποσοστώσεων. Δεύτερον, να επενδύσουν ιδιαίτερα στην οικονομία της φροντίδας και της κοινωνικής προστασίας και να επανακαθορίσουμε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν προκειμένου να κάνουμε την οικιακή εργασία ορατή και μετρήσιμη. Τρίτον, να απομακρύνουν τα εμπόδια για την πλήρη ένταξη των γυναικών στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένων της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τις στοχευμένες πιστώσεις και επενδύσεις. Τέταρτον, να καταργήσουν όλους τους νόμους διακρίσεων σε όλους τους τομείς, από τον εργασιακό μέχρι τα δικαιώματα στη γη, στο προσωπικό καθεστώς και στην προστασία από τη βία. Πέμπτον, κάθε χώρα πρέπει να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο επείγουσας κατάστασης αντιμετώπισης της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών που θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση, πολιτικές και την πολιτική βούληση για να τελειώσει αυτή η μάστιγα. Έκτον, να αλλάξουν τις νοοτροπίες, να ενημερώσουν το κοινό και να σταματήσουν τη συστηματική προκατάληψη. Ο κόσμος έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω του γενεές εδραιωμένων διακρίσεων. Είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας» ανέφερε συγκεκριμένα στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην εισαγωγή του άρθρου του, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει καθώς ο κόσμος γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών στο μέσο μιας παγκόσμιας πανδημίας, ένα σκληρό γεγονός είναι ξεκάθαρο: Η κρίση έχει γυναικείο πρόσωπο. Ειδικότερα, αναφέρει πως οι γυναίκες είναι κατά 24% πιο ευάλωτες στο να χάσουν τη δουλειά τους και πλήττονται από την απότομη μείωση του εισοδήματος τους και προσθέτει: Η μισθοδοτική ψαλίδα με βάση το φύλο, που είναι ήδη μεγάλη, έχει αυξηθεί και στον τομέα της υγείας.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως ένα καλύτερο μέλλον εξαρτάται από την αντιμετώπιση της ανισορροπίας της εξουσίας, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν με αυτοπεποίθηση για τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Τέλος, δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος για την ισότητα των φύλων στην ηγετική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ