today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου

Το σύνολο των ελληνικών ΑΕΙ και 61 βρετανικά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα συνεργασίας «UK-Greece Strategic Partnership in Education to foster collaborations between UK and Greek Universities», που δημιούργησε το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, o υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, η επικεφαλής Διεθνούς Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέμμα Τέρνμπουλ, εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών, καθώς και η επικεφαλής Εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, Μαρία Τσακάλη.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσω συνεργειών, ανταλλαγών καλών πρακτικών, κοινών προγραμμάτων σπουδών», τόνισε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα συνεργασία,ς έρχεται σε συνέχεια εκείνου των ελληνικών πανεπιστημίων με 29 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2019.

«Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, εξωστρεφές και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 21ου αιώνα, εξασφαλίζει στα παιδιά μας εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον, και στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη», επεσήμανε η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε ακόμα στην ευνοϊκή χρονική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων, «από την κομβική θέση που κατέχουν η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης».

Από την πλευρά της, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «εξαιρετικής σημασίας» τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, για δύο λόγους. «Ο ένας είναι ότι η παιδεία ήταν πάντα ένας από τους ισχυρότερους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στους δυο λαούς μας. Ο δεύτερος είναι ότι μέσα από την παιδεία χτίζουμε το μέλλον μας», δήλωσε η κ. Σμιθ.

«Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπαιδευτικά συστήματα, έχουν μόνο να κερδίσουν από την ανταλλαγή και τη συνεργασία. Το όραμα και η θέληση υπάρχει κι από τις δυο πλευρές και είμαι σίγουρη ότι τα επόμενα βήματα από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα και στις δυο χώρες θα αποδώσουν καρπούς», συμπλήρωσε.

Η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, Αναστασία Ανδρίτσου, ανέφερε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα σηματοδοτήσει την αρχή μίας σειράς στοχευμένων δράσεων, όπως έρευνα, σεμινάρια και επισκέψεις πανεπιστημιακών εκπροσώπων. «Οι δράσεις αυτές θα βοηθήσουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των δύο χωρών να συνδιαμορφώσουν γόνιμες συνεργασίες και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προσκλήσεις και ευκαιρίες μίας διεθνοποιημένης εκπαίδευσης», ανέφερε.

Στόχος του προγράμματος «UK-Greece Strategic Partnership in Education to foster collaborations between UK and Greek Universities» είναι η προσέγγιση πανεπιστημίων των δύο χωρών, ώστε να δρομολογηθούν συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή ξένων φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν.

Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει εκδηλώσει το σύνολο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και 61 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων και 10 μέλη του Russell Group: Το Imperial College του Λονδίνου, καθώς επίσης και τα πανεπιστήμια του Ντάραμ, του Γουόρικ, του Έξετερ, της Γλασκόβης, του Λιντς, του Γιορκ, του Νότιγχαμ, του Λίβερπουλ και του Κάρντιφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ