today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ν.Αναστασιάδης: Η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή στην Άτυπη Διάσκεψη είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου

Την ειδική απεσταλμένη του γγ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας (8/3/2021) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο Λευκωσίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο γγ των ΗΕ για τις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για δημιουργική παρουσία του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη διάσκεψη, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική του βούληση να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λειτουργικής και διαρκούς, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο, στις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, στην εργασία και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, για άλλη μια φορά, τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι από την πλευρά της η κ. Λουτ ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι θα έχει αργότερα σήμερα, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα για επαφές.

Τέλος, η κ. Λουτ ανέφερε ότι θα έχει, επίσης, επαφές με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ