today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ν.Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

«Η λέξη “αποτυχία” είναι η μόνη που μπορεί να χαρακτηρίσει την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο 9.84» Ηρακλείου. «Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι διαχειριζόμαστε με επιτυχία την πίεση που προκαλεί η πανδημία στο δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε. «Όταν την Κυριακή υποστηρίζει αυτό και την Τετάρτη λαμβάνουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης με τα νοσοκομεία της Αττικής να είναι “στο κόκκινο”, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή ο κ. Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψέματα την Κυριακή ή ζει σε άλλη χώρα, είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για έναν πολιτικά επικίνδυνο πρωθυπουργό».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής «αποτυπώνεται στη χθεσινή επιστολή παραίτησης του διευθυντή παθολογικού τομέα του “Αγία Όλγα”, στην οποία αναφέρει ότι ο 6ος όροφος του νοσοκομείου είναι γεμάτος με covid περιστατικά, εκτός covid κλινικής, τα οποία είναι μαζί με άλλα περιστατικά», επισήμανε.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αναλάβει και ο ιδιωτικός τομέας ένα κομμάτι του βάρους αυτής της κρίσης, να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία και να πάψει το σύστημα υγείας να είναι μονοθεματικό», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «αυτό, αντίθετα, συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία που ένα σημαντικό μέρος των περιστατικών Covid-19 το διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας». «Δεν γίνεται σε αυτή τη μάχη, ο ιδιωτικός τομέας να παραμένει covid free και να δέχεται μόνο τα άλλα περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και φυσικά η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ», διεμήνυσε, λέγοντας ότι «δε γίνεται ένας εργαζόμενος των 700 ευρώ να αναγκάζεται να πληρώνει 80 ευρώ για να κάνει το τεστ όταν έχει συμπτώματα και μάλιστα να πρέπει –εφόσον παραμείνει σε καραντίνα- να δουλέψει μετά για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση». «Αυτό τον παρακινεί να κρύψει τα συμπτώματα και να συνεχίσει να πηγαίνει στη δουλειά του, χωρίς να ελέγξει αν έχει νοσήσει ή όχι», πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη «να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας». «Η κυβέρνηση δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για αυτούς του χώρους, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι είναι βασικά πεδία μετάδοσης του ιού», επισήμανε. «Ειδικά στους εργασιακούς χώρους, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος καθώς η επιθεώρηση εργασίας –με ευθύνη της ΝΔ- είναι διαλυμένη».

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην αποτροπή της διασποράς μέσα στην κοινότητα, προτού ένα περιστατικό χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο», συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «για αυτό και θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας –σύμφωνα με μελέτη της πνευμονολογικής εταιρείας, με την ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας, θα μπορούσαν 8 στα 10 περιστατικά Covid-19 να μη φτάνουν καν στα νοσοκομεία».

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όμως, έχει και το σκέλος της οικονομικής επιβίωσης», τόνισε. Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό “Center TV” της Καβάλας, ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το ιδιωτικό χρέος «το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί σε δύο φάσεις, ένα μέρος του να διαγραφεί και ένα δεύτερο να ρυθμιστεί με ένα σχήμα 120 δόσεων, ώστε και οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν». «Οι άλλοι δύο κεντρικοί άξονες της πρότασής μας αφορούν στην αναγέννηση του κοινωνικού κράτους και στη στήριξη και ενίσχυση των εργαζομένων και της εργασίας, με έμφαση στην υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων και την καινοτομία -όχι στην υποτίμηση της εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς», συμπλήρωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι «η φθορά που έχει δει η κυβέρνηση σε λιγότερο από δύο χρόνια είναι πολύ γρήγορη». «Δεν είναι τυχαίο ότι συζητάμε για πρόωρες εκλογές ενώ βρισκόμαστε στο βάθος της πανδημίας. Αυτό αποτυπώνει μια κυβερνητική ανησυχία. Όποιος πιστεύει ότι οι συσχετισμοί είναι κλειδωμένοι και ότι θα μπορέσει να πετύχει με έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, θα διαψευστεί», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ