today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για σκληρό lock down και έξυπνο άνοιγμα της αγοράς

Tο Μέγαρο Μαξίμου περιμένει τη σημερινή εισήγηση της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής, ώστε να «αποκρυσταλλώσει» το σχέδιο για το ελεγχόμενο μελλοντικό άνοιγμα της αγοράς με τις λεγόμενες «έξυπνες λύσεις» που υποκρύπτουν και πολιτική βούληση με δεδομένο την κούραση της κοινωνίας και τις πεπερασμένα όρια της οικονομίας.

Στην πραγματικότητά πρόκειται για μια  πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς η παράμετρος των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση, οδηγεί σε …αδιέξοδο.

Οι λοιμωξιολόγοι πάντως μιλούν για «κορύφωση» της επιδημιολογικής καμπύλης και αυτό είναι το …καλό νέο.

Του Κώστα Πασίση

Μια …γεύση αυτής της περίπλοκης κατάστασης πήρε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την  ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας εστιάζοντας σε δυο κρίσιμους τομείς.

Στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία covid αλλά και στις μεταλλάξεις του ιου, που έχουν ανατρέψει τα πλάνα δράσης.

Υπο τις παρούσες συνθήκες εκείνο που αποφασίστηκε  σε πρώτη φάση είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τσικνοπέμπτη του …χρόνου

Στη σημερινή σύσκεψη των «ειδικών» θα γίνει πολύ κουβέντα για την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων γιατί η διασπορά κρουσμάτων είναι μεγάλη και εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ένα δεύτερο θέμα θα είναι η εξεύρεση του πιο ενδεδειγμένου  τρόπου υλοποίησης των περιορισμών για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Το πιθανότερο σενάριο είναι για τις επόμενες δυο εβδομάδων, αρχής γενομένης από αύριο …Τσικνοπέμπτη, να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί ο κωδικός 6 για τις μετακινήσεις  καθώς παρατηρήθηκε ότι έγινε κατάχρηση του από τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων μάλιστα δεν τηρούν ούτε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Επίσης δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο μιας «καραντίνας» τύπου του περασμένου Μαρτίου.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς για το κορωνοιό, προκαλεί τουλάχιστον «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, επειδή διανύουμε μακρά περίοδο lockdown, που οδηγείται από παράταση σε …παράταση.

Οδικός χάρτης για την …έξοδο

Ηδη ο Πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς ανακοίνωσε την επιμήκυνση των περιοριστικών μέτρων κατά δυο εβδομάδες.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

Η εν λόγω φράση του Πρωθυπουργού που ειπώθηκε σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, είναι κομβικής σημασίας επειδή αποκαλύπτει, το κυβερνητικό πλάνο και για την επόμενη ημέρα.

Η Κυβέρνηση μετα τις 15 Μαρτίου προσανατολίζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο, με μέτρα, τύπου clickaway ή και click inside. Παράλληλα επιθυμεί και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Εκείνο που απεύχεται είναι νέα lockdown και οι λόγοι είναι πολλοί. Τον έναν από αυτούς αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδ. Σκυλακάκης. «Κάθε εβδομάδα αυστηρού απαγορευτικού κοστίζει στην οικονομία κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ» ανάφερε, μη αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις.

Η τελευταία μέτρηση, όμως, της Pulse, που δίνει προβάδισμα  15 μονάδων διαφορά στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει αποδοχή της παράτασης του lockdown, αλλά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά άμεση επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων, που μεταφράζεται σε κούραση…

Όλα τα προαναφερθέντα σχέδια επι χάρτου, που προβλέπουν χαλάρωση θα λάβουν «σάρκα και οστά» υπο την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα και οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα είναι σε ανεκτά επίπεδα, μετα από δυο εβδομάδες…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ