today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Κ.Καραμανλής: Η αντιπολίτευση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της

«Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της», κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος απευθύνθηκε πριν από λίγο στην εθνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να απαντήσει στις διαρκείς επικρίσεις που δέχονται οι διατάξεις για την εισαγωγή των ιδιωτών στην επίβλεψη των έργων.

«Στο ζήτημα της ιδιωτικής επίβλεψης, κατέθεσα το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς το προχωράμε. Πολύ σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, που δημιουργούσε ένα μητρώο και προέβλεπε τη δυνατότητα να υπάρχουν σύμβουλοι για τη διοίκηση των έργων», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε: «Μην παίζουμε με τις λέξεις. Ένας δήμος που δεν έχει τεχνική επάρκεια, που δεν έχει μηχανικούς, θα δύναται, δεν θα είναι υποχρεωμένος, να χρησιμοποιήσει από συγκεκριμένο εγκεκριμένο μητρώο μηχανικούς για να κάνει ιδιωτική επίβλεψη. Δεν τους αναγκάζουμε να κάνουν ιδιωτική επίβλεψη. Οι δήμοι που έχουν τεχνική επάρκεια, αυτοί θα αποφασίσουν αν θα πάνε στο δρόμο της ιδιωτικής επίβλεψης ή αν θα προχωρήσουν με την κλασική επίβλεψη που γίνεται».

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ποιον συμφέρει να μην γίνεται επίβλεψη στα έργα.

«Τελικά, ποιον βοηθάει να μην γίνεται επίβλεψη στα έργα; Σε περιπτώσεις που δεν γίνεται σοβαρή επίβλεψη -γιατί ξέρουμε για τους αναθέτοντες μικρούς φορείς ότι δεν γινόταν επίβλεψη- ποιος βγαίνει κερδισμένος; Το κράτος ή ο εργολάβος που ξέρει ότι επί της ουσίας δεν επιβλέπεται το έργο; Καλό είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να μην εγκλωβιζόμαστε σε ιδεοληψίες», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία και την τροπολογία που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύουμε ένα πρόβλημα αναφορικά με την οριστική παραλαβή των δικαστικών μεγάρων. Αναφερόμαστε σε εκείνα τα δικαστικά μέγαρα τα οποία, παρότι έχουν παραδοθεί και λειτουργούν επί σειρά ετών, δεν έχουν λάβει πρωτόκολλο παραλαβής. Αυτό οφειλόταν είτε στο πρόσωπο των αναδόχων είτε λόγω της συγχώνευσης της “ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική” με την “Κτηριακές Υποδομές”. Αποτέλεσμα ήταν να μην έχουν πρωτόκολλο παραλαβής και έτσι να είναι αδύνατο να ενταχθούν σε προγράμματα συγχρηματοδότησης για την αναβάθμισή τους», εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπει εξαίρεση του προσωπικού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Κινητικότητα, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε αναγκαία, «γιατί τόσο το υπουργείο όσο και οι φορείς του, εκτελούν σήμερα πολύ σημαντικά έργα, πολλά εκ των οποίων είναι συγχρηματοδοτούμενα». Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο προσωπικό που εργάζεται για την αποκατάσταση από τις καταστροφές του «Ιανού». «Το προσωπικό μας δεν πλεονάζει για να συμμετάσχει στην κινητικότητα», είπε ο κ. Καραμανλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ