today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Έκκληση Εκδοτών στον Αδ. Γεωργιάδη: Κρατήστε τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά

Με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου κάνει έκκληση να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, επανέρχονται σε παλαιότερο αίτημα που είχαν απευθύνει στον κ. Γεωργιάδη, “η ικανοποίηση του οποίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λυσιτελέστερη αντιμετώπιση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ και, αναμφισβήτητα, επιδρούν δυσμενώς στην καθημερινότητα όλων μας”.

“Χαρακτηρίστε τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης και κρατήστε τα ανοιχτά!” τονίζουν.

“Δεν πρόκειται για συντεχνιακό αίτημα, αλλά για διαπιστωμένη ανάγκη του συνόλου της κοινωνίας. Με τις πολιτιστικές δράσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες) σε αναστολή, το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όλους μας, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία αποφάσισε στις 26/2 με κυβερνητικό διάταγμα να χαρακτηρίσει τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να επιτρέψει τη λειτουργία τους ακόμα και στις περιπτώσεις πόλεων με γενικό λοκντάουν, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Δουνκέρκη” αναφέρουν στο κείμενό τους.

Όπως επισημαίνουν, η διαδικτυακή πώληση αποδείχτηκε ανεπαρκής στο να καλύψει τη ζήτηση βιβλίων, που αυξήθηκε κατακόρυφα και στη χώρα μας λόγω του εγκλεισμού.

“Με δεδομένο ότι την περίοδο που τα βιβλιοπωλεία εξαιρέθηκαν από το μέτρο του click away και λειτούργησαν  κανονικά, αποδεδειγμένα τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, σας καλούμε να χαρακτηρίσετε, όπως η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες, τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης, και να επιτρέψετε τη λειτουργία τους χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται για μέτρο στήριξης της κοινωνίας, είναι ζωτική η ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στο βιβλίο και στην ανάγνωση που αποτελούν το “όπλο” του πολίτη στη μάχη κατά της ανασφάλειας και του φόβου, στη μάχη κατά της πανδημίας” προσθέτουν.

Την επιστολή υπογράφουν εκ μέρους της Ένωσης οι:

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

Πόλα Καπόλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών

Ιωάννης Κωνσταντάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ