Αντιδράσεις Νετανιάχου για την έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου

ΑΠΕ

Την αντίδρασή τους στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να κινήσει έρευνα κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της χώρας, ο πρόεδρος αλλά και ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να κινήσει σήμερα έρευνα κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου είναι παράλογη. Είναι κατάφορος αντισημιτισμός και απόλυτη υποκρισία. Χωρίς δικαιοδοσία, αποφάσισε ότι οι γενναίοι στρατιώτες μας, οι οποίοι λαμβάνουν κάθε προφύλαξη για να αποφύγουν αμάχους κατά των χειρότερων τρομοκρατών στον κόσμο που στοχεύουν σκόπιμα πολίτες, είναι εγκληματίες πολέμου, τόνισε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

“Είπαν ότι όταν χτίζουμε ένα σπίτι στην αιώνια πρωτεύουσα μας την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι πρωτεύουσα μας για 3.000 χρόνια, είναι κι’ αυτό έγκλημα πολέμου. Αυτό το δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε για να αποτρέψει την επανάληψη των φρικτών εγκλημάτων των Ναζί που διαπράχθηκαν κατά του Εβραϊκού λαού, στρέφει τώρα τα όπλα του εναντίον του μοναδικού κράτους του Εβραϊκού λαού. Στοχεύει το Ισραήλ, τη μοναδική  δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Όμως, φυσικά, κάνει τα στραβά μάτια για το Ιράν, τη Συρία και τις άλλες δικτατορίες που διαπράττουν πραγματικά εγκλήματα πολέμου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Netanyahu.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταπολεμούμε αυτήν την αδικία. Θα πούμε την αλήθεια σε κάθε φόρουμ, σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο έως ότου αυτή η εξωφρενική απόφαση αντιστραφεί και καταστεί άκυρη, κατέληξε ο κ. Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Reuven Rivlin, τόνισε πως η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη να κινήσει έρευνες κατά του Κράτους του Ισραήλ είναι σκανδαλώδης.

“Δεν θα δεχτούμε αξιώσεις κατά της άσκησης του δικαιώματός μας και της υποχρέωσής μας να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας. Το κράτος του Ισραήλ είναι ένα ισχυρό, εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος που ξέρει να υπερασπίζεται  και να ερευνά τον εαυτό του  όταν χρειάζεται”, πρόσθεσε.

Είμαστε περήφανοι για τους στρατιώτες μας, τους γιους και τις κόρες μας, την ουσία του λαού μας, που προστατεύουν την χώρα τους από γενιά σε γενιά, και αποτελούν ένα αμυντικό τείχος ενάντια σε όλους εκείνους που επιζητούν να μας βλάψουν. Θα ενεργήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους βλάψει αυτή η απόφαση, κατέληξε ο κ. Rivlin.

Τέλος, ο Yπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Gabi Ashkenazi, δήλωσε πως η απόφαση της εισαγγελέως να ξεκινήσει έρευνα είναι ηθικά χρεοκοπημένη και νομικά λανθασμένη. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που έλαβε η Εισαγγελέας στο τέλος της θητείας της σε μια προσπάθεια να υπαγορεύσει τις προτεραιότητες του διαδόχου της. Μετατρέπει το Δικαστήριο σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστικών παραγόντων και ενθαρρύνει τρομοκρατικές οργανώσεις και αντισημιτικές ομάδες.

“Το γεγονός ότι η δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε αυτήν την απόφαση είναι η καλύτερη απόδειξη της ηθικής της αξίας. Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος με ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό νομικό σύστημα και δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου. Η απόφαση για έναρξη έρευνας κατά του Ισραήλ συνιστά παραβίαση της εντολής του Δικαστηρίου. Είναι σπατάλη των πόρων της διεθνούς κοινότητας από ένα μεροληπτικό θεσμικό όργανο που έχει χάσει κάθε νομιμότητα και λειτουργεί ως πολιτικό όργανο και όχι ως δικαστικό, τόνισε.

Η απόφαση της Εισαγγελέως θα πολώσει ακόμη περισσότερο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και θα τους απομακρύνει από τον ίδιο τον διάλογο που απαιτείται για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους. Το κράτος του Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες και τους στρατιώτες του από νομικές διώξεις, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Καλούμε τις χώρες που εκτιμούν την προστασία του διεθνούς νομικού συστήματος από την πολιτικοποίηση να απορρίψουν την απόφαση της Εισαγγελέως και να μην συνεργαστούν με αυτήν, κατέληξε ο κ. Ashkenazi.