today-is-a-good-day
17.8 C
Athens

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και οι εσωτερικές ισορροπίες

Σε ρυθμό …εκλογών κινείται το ΚΙΝΑΛ καθώς η Φώφη Γεννηματά και οι «μνηστήρες» για την ηγεσία του κόμματος, χαράσσουν στρατηγικές και κυρίως μετρούν «συμμάχους» και «αντιπάλους», αν και η ημερομηνία για τις εσωκομματικές κάλπες, παραμένει άγνωστη.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ πάντως σε αυτή τη φάση προσπαθεί να «αβγατίσει» τις μετοχές της στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, κρατώντας διακριτό αντιπολιτευτικό  στίγμα.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, η Φώφη Γεννηματά πήρε αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα ο πολιτικός λόγος της έχει αποκτήσει  κεντροαριστερή χροιά, απευθυνόμενη περισσότερο στην βάση του κόμματος της.

Σύμφωνα πάντως με βουλευτές της, η Φώφη Γεννηματά θα αποκτήσει πλεονέκτημα στην κούρσα της διαδοχής, αν κάνει την  …ανατροπή στις δημοσκοπήσεις, που είναι και η αχίλλειος πτέρνα της και μόνιμο σημείο τριβής στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Τη Φώφη Γεννηματά στηρίζουν ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Κώστας Σκανδαλιδης. Οι περισσότεροι εκ των βουλευτών  πάντως δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους και περιμένουν-όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, να δουν που θα γείρει η πλάστιγγα.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ  έχει την υποστήριξη του Κώστα Γείτονα του Χρ. Πρωτόπαππα, του Μιλτιάδη Παπαιωάννου, του Μανώλη Όθωνα κ.α

Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε ήδη τις περιοδείες της, που λόγω πανδημίας, γίνονται διαδικτυακά. Επι παραδείγματι  την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με παραγωγικούς φορείς και κομματικά στελέχη των Ιωαννίνων για την Οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης οι συνεργάτες της αυτή την περίοδο ετοιμάζουν τις επόμενες τηλεδιασκέψεις και κινήσεις της.

Μεγάλος αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά στην κούρσα διαδοχής εμφανίζεται να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα του και «κτύπησε» από τη πρώτη στιγμή την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στο αδύνατο σημείο της, δηλαδή τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.

Οι συνεργάτες του εστιάζουν στη δυναμική που έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινωνία και στη βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion στο ερώτημα ποιον θα ήθελαν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην κοινή γνώμη προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28.5% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 18.1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 17.9% και ο Παύλος Γερουλάνος με 11.4% ενώ στον χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται 36.7% για τον Ανδρέα Λοβέρδο, 26.9% για τον Νίκο Ανδρουλάκη, 16.7 % για την Φώφη Γεννηματά.

Ισχυρός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου εμφανίζεται να είναι ο πρώην Προέδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ήταν από τους πρώτους που επικοινώνησαν μαζί του.

Στους φίλους του συγκαταλέγονται η Ευα Καιλή, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Χαρα Κεφαλίδου.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Ανδρεας Λοβέρδος εκπροσωπεί το λεγόμενο αντι-συριζα μέτωπο και αυτό έχει τη σημασία του.

Βασικός διεκδικητής  αναμένεται να είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος όμως περιμένει να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο με την πανδημία για να κάνει την «κίνηση» του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο εν λόγω ευρωβουλευτής κάνει  επαφές και επανασυνδέεται με τον εσωκομματικό μηχανισμό οπου διαθέτει ισχυρές δυνάμεις. Άλλωστε στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 τερμάτισε δεύτερος και έχει ήδη μια καλή «μαγιά».

Το ισχυρό χαρτί του είναι ότι εκπροσωπεί την ανανέωση του κόμματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Νικος Ανδρουλάκης είναι το …αύριο του ΚΙΝΑΛ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ