today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Σήμερα ζητείται ομοψυχία. Της Ελένης Κριτσιδήμα

Στα ζητήματα που αφορούν σε αποτρόπαιες, εξοργιστικές έως και αηδιαστικές πράξεις, τα περιθώρια πολιτικής αναγωγής είναι στενά και χωρίς κομματικές προεκτάσεις.

Η λογική επιβάλλει ομόφωνη καταδίκη, προκειμένου η συζήτηση των κομματικών αρχηγών να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του πλαισίου προστασίας και ενδυνάμωσης των θυμάτων, αλλά και τιμωρίας των δραστών.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να σταθούν αξιοπρεπώς στο ύψος της περίστασης, μην αντιμετωπίζοντας ένα τόσο απεχθές έγκλημα, όσο η σεξουαλική κακοποίηση, σαν ευκαιρία για αντιπαράθεση.

Γράφει η Ελένη Κριτσιδήμα

Το αξιακό σύστημα ζητά -τώρα, περισσότερο από ποτέ- ομοψυχία, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες και η Δικαιοσύνη να επιτελέσει  το έργο της.

Το σώμα της Βουλής οφείλει να πραγματοποιήσει μία συζήτηση υψηλού επιπέδου με χαμηλούς τόνους, χωρίς παρενθέσεις, ακρότητες, λαϊκισμό, ατάκες – ξεπατικοσούρα από τα τρολς του διαδικτύου και αναφορές σε αυριανίστικα δημοσιεύματα.

Τα κόμματα σήμερα έχουν υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, να απλώσουν ένα δίχτυ που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στον δράστη του μέλλοντος και προστατευτικά υπέρ του θύματος. Ένα πλέγμα με δράσεις και μέτρα, τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν στον δυνατότερο βαθμό τα σεξουαλικά εγκλήματα και θα γεμίζουν με θάρρος τα θύματα.

Σήμερα πρέπει να λείψουν οι κοκορομαχίες και οι διαξιφισμοί προς άγραν εντυπωσιασμού. Σήμερα πρέπει να λάμψει ο ψύχραιμος, ουσιαστικός λόγος. Είναι επιταγή στο σύγχρονο κράτος. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα δημιουργηθεί μία σπουδαία παρακαταθήκη κι ένα τρανό παράδειγμα ήθους προς τους πολίτες. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τους ανταμείψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ