today-is-a-good-day
20 C
Athens

ΟΝΝΕΔ: Οι προτάσεις μας ασπίδα προστασίας για κάθε θύμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής καίριες παρεμβάσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των αποτρόπαιων φαινομένων βίας και κακοποίησης που όλο και περισσότερο έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η Κυβέρνηση παρεμβαίνει με αποφασιστικότητα και κινήσεις ουσίας με σκοπό την τιμωρία των ενόχων, την έμπρακτη στήριξη των θυμάτων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της βίας κάθε μορφής.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα για τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Αυτό αποδεικνύουν οι σημερινές εξαγγελίες, που εκτείνονται από τον μηχανισμό υποβολής της καταγγελίας μέχρι την τιμωρία των δραστών.

Ως ΟΝΝΕΔ ξεχωρίζουμε τρία σημεία από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού:

  • Αυστηροποίηση ποινών για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας
  • Αναστολή παραγραφής για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων
  • Μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα σχολεία της χώρας

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα καταθέτοντάς του τις προτάσεις της Οργάνωσης για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Μεταξύ άλλων ζητήσαμε αύξηση των ποινών, ιδίως για πράξεις σε βάρος ανήλικων θυμάτων, αλλά και ευρύτερα αποκατάσταση των στρεβλώσεων που εισήγαγε με τον Ποινικό Κώδικα που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μία από τις μεγαλύτερες καμπάνιες που αναλάβαμε ήταν «Το Σχολείο που θες» για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαβούλευση με δεκάδες θεματικές συναντήσεις και δράσεις οδήγησε στην υποβολή πριν από έναν χρόνο μιας συνολικής πρότασης για την εκπαίδευση. Στην πρότασή μας αυτή ζητούσαμε ανοιχτά την εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο.

Σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα και η Νέα Δημοκρατία και η ΟΝΝΕΔ απαντάμε με πράξεις. Με πράξεις που αποσκοπούν τόσο στην κατά το δυνατόν ελάφρυνση του βάρους που κουβαλούν τα θύματα, όσο και στον περιορισμό των κακοποιητικών και παρενοχλητικών συμπεριφορών και των πράξεων βιασμού.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: καμία δεν είναι μόνη και κανείς δεν είναι μόνος. Όλοι μαζί, ενωμένοι, σπάμε τη σιωπή και υψώνουμε ασπίδα προστασίας για κάθε θύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ