today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η νέα υποδιοικητής της ΤτΕ, η εθελούσια στα ΕΛΤΑ και η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Σήμερα αναμένεται το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει και τυπικά τον διορισμό της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου στη θέση της υποδιοικητού της ΤτΕ, στη θέση του Θ.Μητράκου που ήταν επιλογή (και αξιόπιστος συνομιλητής) του Αλ. Τσίπρα. Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου υπήρξε στενή συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2012 -2015, όπου υπηρέτησε ως γενική γραμματέας, ενώ είχε αναλάβει και μεγάλο μέρος των τότε διαπραγματεύσεων με την τρόικα σημειώνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα ευθύνης της.

Άλλα τέσσερα projects προσέθεσε στο ενεργητικό της η Gizelis Robotics, που εισάγει ακόμα πιο δυναμικά τη ρομποτική τεχνολογία στο βιομηχανικό smart factory, μετά τη συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Calpak. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη δημιουργία σύγχρονης γραμμής εγκιβωτισμού για βιομηχανία τροφίμων και η σύγχρονή γραμμή παλετοποίησης για μονάδα γιαούρτης, την γραμμή εγκιβωτισμού για βιομηχανία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τα ρομποτικά συναρμολόγησης για βιομηχανία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και για άλλα σημαντικά projects, που αναμένεται να ανακοινωθούν έως το καλοκαίρι…

Φαίνεται ότι το  πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στα ΕΛΤΑ προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Στόχος είναι η αποχώρηση 2000 εργαζομένων, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος της ηλικίας τους και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών.  Αν ο πακέτο αυτό προχωρήσει, θα εφαρμοστεί ως μοντέλο και σε άλλες αντίστοιχες εταιρίες του Δημοσίου οι οποίες θα επιχειρήσουν τον εκσυγχρονισμό τους και τη μετάβασή τους στη νέα εποχή.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για τη μετατροπή του Σκορπιού σε υπερπολυτελές τουριστικό συγκρότημα. Πέραν από τις τουριστικές υποδομές με πολυτελείς κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις, στόχος του είναι η ανάπτυξη εγκαταστάσεων ώστε το νησί να αποκτήσει προδιαγραφές Νταβός, να είναι σε θέση δηλαδή να φιλοξενήσει κλειστές συνεδριακές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών. Το κόστος διανομής , όπως μαθαίνουμε, θα είναι έως 1 εκατ.ευρώ τη βδομάδα, με τους πρώτους ενδιαφερομένους να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Σε αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή για το εμπορικό κέντρο Athens Heart βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, μετά την αποχώρηση του αμερικανικού ομίλου Hines πριν από μερικές εβδομάδες. Ξένος όμιλος ακινήτων σύμφωνα με πληροφορίες έχει δείξει ενδιαφέρον, προκειμένου να το λειτουργήσει ως εκπτωτικό κέντρο. Η πανδημία έφερε όμως καθυστερήσεις για το κλείσιμο του deal, κάτι που όσοι γνωρίζουν το ζήτημα, διατείνονται πως έως –το αργότερο- το καλοκαίρι να έχει κλείσει η συμφωνία. Εν αναμονή…

Το σταθερό πλαίσιο στην αγορά των ΑΠΕ και οι αλλαγές που δρομολογούνται για να γίνει πιο ελκυστική αγορά, φαίνεται πως προσέλκυσε την RWE και έκλεισε το deal με τη ΔΕΗ για τη σύσταση εταιρείας. Ένας ακόμη παράγοντας που έπαιξε ρόλο είναι τα projects που τρέχουν, ενώ η γερμανική εταιρεία ακούγεται έντονα πως θα προχωρήσει σε αγορές μικρομεσαίων εταιρειών ΑΠΕ, με απώτερο στόχο να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της στην ελληνική αγορά.

Μαθαίνουμε  ότι για τις 16 Μαρτίου προγραμματίζεται η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το σχέδιο κλείδωσε και εγκρίθηκε από τον Χρήστο Μεγάλου, ενώ φαίνεται να είναι θετική και η πρώτη ανταπόκριση από τους συμβούλους στην ενδεχόμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ. Για να δούμε….

Έως το καλοκαίρι αναμένεται να κλείσει ο διαγωνισμός για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τους ενδιαφερόμενους να είναι funds, διαχειριστές ενέργειας και όμιλοι επιχειρήσεων ενέργειας. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, κάτι που οφείλεται στις επαφές της συμβούλου της διαδικασίες, Goldman Sachs, η οποία έστειλε τουλάχιστον 70 παρουσιάσεις των ευκαιριών του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι και το έργο για τους μετρητές που τρέχει, κάτι που σημαίνει πως η εταιρεία με το καλημέρα, έχει πρότζεκτ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να διαχειριστεί…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ