today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Δεμένα τα περισσότερα πλοία στα λιμάνια λόγω 48ωρης απεργίας

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση είναι από σήμερα τα ξημερώματα 13 ναυτεργατικά σωματεία, με αποτέλεσμα τα περισσότερα πλοία της ακτοπλοΐας να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας. Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω της κινητοποίησης, ενώ όσοι ταξιδεύουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία. Η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 00.01 τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 24:00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου. Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν κατάργηση των ρυθμίσεων με τις οποίες, όπως αναφέρουν, επέρχεται πλήγμα στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) σε σημερινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για «απόλυτη επιτυχία της απεργίας και καθολική συμμετοχή σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», ενώ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Επισημαίνουμε ότι κεντρικά αιτήματα της απεργίας, αποτελούν η κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ, μειώνουν δραστικά τις θέσεις εργασίας, ακυρώνουν τα εργασιακά μας δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί και έχουν χειροτερεύσει όλη την τελευταία περίοδο», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ. Προσθέτει, επίσης, ότι η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στην αυριανή σύσκεψη των Ναυτεργατικών Σωματείων θα προτείνει την κλιμάκωση και συνέχιση της απεργίας.

Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία που συμμετέχουν στη σημερινή και αυριανή κινητοποίηση είναι: η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S-Π/Κ-Ο/Γ και η Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων-Κυβερνητών.

Τα σωματεία, σε ανακοίνωσή τους, ζητούν την κατάργηση των νόμων 4714/2020, 4150/2013, 4770/2021, επαναφορά όλων των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αυτοτέλεια του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων. Επίσης, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ 2020-2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση απόδοση του επιδόματος covid-19 και ανεργίας σε όλους τους ναυτεργάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ