today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Β. Κοντοζαμάνης: Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα

«Ενισχύουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι προσπάθειές μας είναι και διαρκείς και φέρνουν και αποτελέσματα. Κάνουμε, όχι μόνο ό,τι μπορούμε, αλλά και ακόμα παραπάνω» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών σχετικά με τη λειτουργία και στελέχωση νοσοκομείων και μονάδων του ΕΣΥ,

Μέσω συνεργασίας με το αντίστοιχο εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχωράει η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «’Αγιος Σάββας» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο ογκολογικό χειρουργείο», τονίζοντας πως «όλες οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Ειδικότερα, σχετικά με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του «Αγίου Σάββα», ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως αυτό είναι στελεχωμένο με 6 οργανικές θέσεις και με επικουρικό προσωπικό, το οποίο όμως έχει προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία και άρα θα αποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρατήρησε πάντως, ότι ακόμα και στην περίπτωση που ήταν όλες οι οργανικές θέσεις καλυμμένες, οι ανάγκες του εργαστηρίου είναι αυξημένες και δεν θα επαρκούσε το προσωπικό του. Γι’ αυτό το νοσοκομείο προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με το παθολογοανατομικό εργαστήριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεκπεραίωση με ταχύτητα των βιοψιών, και τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασίλης Κοντοζανάνης, πως πραγματοποιήθηκαν 104 εξετάσεις δειγμάτων από την Ορθοπεδική Ογκολογική Κλινική που αφορούσαν σαρκώματα – μια πολύ δύσκολη περίπτωση καρκίνου – οι απαντήσεις από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ έφτασαν στο Νοσοκομείο μέσα σε 7 μέρες, και στο ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκαν και οι απαντήσεις για 15 δείγματα από τη Γυναικολογική Κλινική.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, υποστήριξε πως μια τέτοια συνεργασία είναι καλή να επεκταθεί γενικά – ειδικά για τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας – ώστε να έχουμε ταχύτερα τα αποτελέσματα σε βιοψίες, καθώς ένας λόγος των καθυστερήσεων είναι ότι τα νοσοκομεία «προσπαθούν να μαζέψουν δείγματα για να μην πάνε πεταμένα τα αντιδραστήρια προκειμένου να προχωρήσουν στην εξέτασή τους» και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο «εάν μαζευόντουσαν όλα δείγματα από τα γύρω νοσοκομεία και πήγαιναν σε ένα εργαστήριο, ώστε αυτές οι περιπώσεις να ‘έτρεχαν’ και θα είχαμε ακόμα και την ίδια μέρα τα αποτελέσματα».

Σχετικά με τις μειώσεις χειρουργείων, ο υφυπουργός ανέφερε πως στις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας «έχει καταστεί σαφές παντού, ότι αναβολές χειρουργείων δεν αφορούν τα ογκολογικά περιστατικά. Όλα τα ογκολογικά περιστατικά γίνονται κατά προτεραιότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Το ίδιο ισχύει και για τον παιδικό καρκίνο. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, ούτε έχει αναβληθεί κάποιο χειρουργείο μικρού μας συμπολίτη με παιδικό καρκίνο, γιατί οι οδηγίες είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών την περίοδο της πανδημίας».

Οι μειώσεις χειρουργικών πράξεων στα άλλα νοσοκομεία, είπε ο υφυπουργός, «δεν είναι 80%, όπως λέγεται αλλά έως και 80% – και αυτό γίνεται προκειμένου, εφ’ όσον παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές των χειρουργείων και το προσωπικό, όπως αναισθησιολόγους, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ