today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την κακοποίηση προανήγγειλε η Πελώνη

Την Πέμπτη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών

«Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων», ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί», τόνισε.

Και πρόσθεσε «Η έκρηξη του μίτου στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο ‘Σπάσε τη σιωπή’ που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μετά από σχετική ερώτηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

«Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός όπως αυτός δεν συνιστά λόγο αποπομπής. Η κυβέρνηση στηρίζει την κα Μενδώνη, είναι καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε.

Σχετικά με την τοποθέτηση της κας Μενδώνη ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος η κα Πελώνη απάντησε πως «ήταν μια ατυχής έκφραση, αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη».

Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του στις 6 Φεβρουαρίου, αμέσως έγινε γνωστή και η συνέχεια είναι γνωστή.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο η κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα απέδωσε προσωπικούς λόγους ενώ έχει κατατεθεί μήνυση, η κα Πελώνη απάντησε «γιατί ο υπό κατηγορία πλέον κ. Λιγνάδης εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του στην επιστολή του, η οποία έγινε αμέσως δεκτή».

Η κα Πελώνη σημείωσε επίσης ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη κοινωνική στιγμή και πρόσθεσε: «Όπως θα έχετε διαπιστώσει, δυστυχώς μέρος της αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στο βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας, είδαμε οχετό μηνυμάτων από κουκουλοφόρους του διαδικτύου. Οφείλει ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί, να πει αν τα αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag ΝΔ_παιδεραστές και να τοποθετηθεί στη Βουλή. Να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αν αυτό είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου που θέλουμε, αν συμφωνούν με επάνοδο που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση. Να απαντήσουν αν έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να ορθώσουμε τείχος και ανάστημα απέναντι σε αυτόν τον κατήφορο».

Σχετικά με την πανδημία η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ισχύει το lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. «Παρακολουθούμε τα στοιχεία. Υπάρχει μικρή αύξηση των νοσηλειών που προβληματίζει. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητά μας είναι να κρατηθεί το ιϊκό φορτίο χαμηλά. Όταν και εφόσον μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα ανοίξουν τα σχολεία από 1η Μαρτίου είπε πως θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους ειδικούς και αναλόγως θα εισηγηθούν τα επόμενα βήματα. «Είναι ακόμα Δευτέρα. Μέχρι την Παρασκευή έχουμε ακόμα μέρες», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο να μπει νέος κωδικός στα μηνύματα για μετακινήσεις αποκλειστικά για το λιανεμπόριο, απάντησε πως «εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια» ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων που να συνδέεται με την παρουσία πελατών στα καταστήματα.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αν θα το αποδεχτούμε και για όσους θα έχουν κάνει το κινέζικο ή το ρωσικό εμβόλιο, είπε ότι αυτό το θέμα είναι πρόωρο.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει και έχει αρχίσει η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ και ήδη εξετάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές ενός τέτοιου πιστοποιητικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί καταρχάς για ιατρικούς λόγους και μετά θα ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω χρήση του. Για εμάς είναι ένα εργαλείο που θα ευνοήσει τις μετακινήσεις. Η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα και θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμφωνίες με χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού όπως το Ισραήλ και η Βρετανία. Θα το δούμε στην πορεία. Το θέμα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Ρωτήθηκε επίσης αν το πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους λόγους πέρα από ταξίδια όπως για την είσοδο σε κάποιους χώρους. «Το πώς θα το χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της κάθε χώρα είναι δικό της θέμα», απάντησε ενώ σημείωσε πως για ιατρικούς λόγους θα πρέπει να βρίσκεται στο φάκελο καθενός και πως όσο θα προχωρούν οι εμβολιασμοί θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πανδημία όπως στο Ισραήλ που παρατηρείται ήδη μείωση της μεταδοτικότητας.

Σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και αν επηρεάζονται από κινήσεις όπως αυτή με το Τσεσμέ, είπε ότι αυτή η παράνομη naftex ήταν αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθά στην βελτίωση του κλίματος και πως η Ελλάδα προσβλέπει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης. Πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες για συνέχιση των διερευνητικών επαφών και αναμένει απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ