today-is-a-good-day
12.8 C
Athens

Η Ελλάδα 4η στην ΕΕ όσον αφορά στον εμβολιαστικό ρυθμό

Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 725.000 εμβολιασμοί, σύμφωνα με όσα είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 στην χώρα μας.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο σε ποσοστό εμβολιακής κάλυψης και στην 4η θέση στην ΕΕ όσον αφορά στον εμβολιαστικό ρυθμό.

Πρόσθεσε, δε,  ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στα ραντεβού και πως έως σήμερα έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού, τα οποία -όπως διευκρίνισε- βρίσκονται σε σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ως το Πάσχα εκτιμά ότι θα υπάρχει ένα καλό «ποσοστό ανοσίας ειδικά στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα λάβαμε 112.000 δόσεις από την Pfizer, ενώ τις προηγούμενες ημέρες 24.000 δόσεις από την  Moderna και 90.000 από την Astrazeneca.

Εκτός από την καθημερινότητά μας, η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά και την προληπτική ιατρική, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι εμβολιασμοί και από τους ενήλικες και από τους γονείς για τα παιδιά, είπε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας ότι η σύσταση είναι 14 μέρες πριν ή μετά το εμβόλιο κατά της covid-19. Για τα παιδιά ο κίνδυνος παραμέλησης των εμβολίων είχε εντοπιστεί έγκαιρα και έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες.

Όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις ότι την εποχή του Covid-19 ενδεχομένως δεν γίνονται όλα τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενήλικες και παιδιά. Η ίδια πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια, όπως της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα, της HPV λοίμωξης κι άλλα, μπορούν να γίνονται 14 ημέρες πριν ή 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.

Αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αδειοδοτηθεί για  ηλικίες άνω των 16 ετών και όπως είπε, παιδιά με αυξημένο κίνδυνο μπορούν να το κάνουν.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε τρεις νέες επιστημονικές εξελίξεις που έχουν αισιόδοξα μηνύματα, όσον αφορά τον εμβολιασμό διεθνώς.

Όπως είπε, το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται ότι είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες όπως αυτές που επικρατούν μέσα σε ένα οικιακό ψυγείο. Αυτή η παρατήρηση όπως τόνισε έχει υποβληθεί στον FDA και εφόσον γίνει δεκτή, θα κάνει πιο εύκολη τη χρήση του εμβολίου στο μέλλον.

Αναφερόμενη σε μελέτες από το Ισραήλ που έγιναν σε 9.000 υγειονομικούς, είπε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπέρασε το 85% μετά από 15 ως 28 ημέρες από την πρώτη δόση και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο ότι φάνηκε ότι κατά 75% προλαμβάνει και την ασυμπτωματική νόσο. «Εάν επαληθευτεί αυτό το ποσοστό με την μείωση των ασυμπτωματικών φορέων μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή για την αποδοτικότητα των εμβολίων».

Μιλώντας για μια άλλη δημοσίευση, είπε ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη είναι κάτι ανέφικτο, όμως ο ιός «μπορεί να συμβιώσει μαζί μας τα επόμενα χρόνια, χωρίς να μας απειλεί γιατί θα γίνει ενδημικός αλλά αβλαβής με τη φυσική νόσηση και τα εμβόλια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι η ανοσία που θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα ίσως και να αγγίξει το 20%, χωρίς να γίνει ξεκάθαρο αν η ανοσία αυτή θα οφείλεται μόνο στα εμβόλια ή και στη φυσική νόσηση.

Σε άλλη ερώτηση για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις των εμβολίων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, είπε ότι «υπήρξαν πέντε αναφυλακτικές αντιδράσεις λόγω αλλεργίας οι οποίες ανατάχθηκαν επιτυχώς και μία περίπτωση που ακόμη δεν έχει λάβει τελική τεκμηρίωση αν η παρενέργεια που προκλήθηκε σχετίζεται με το εμβόλιο.

Εκτός από την καθημερινότητά μας, η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά και την προληπτική ιατρική, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί ο κορωνοϊός να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά, χωρίς να μας απειλεί, και αυτό θα επιτευχθεί από τη φυσική νόσηση και τον εμβολισμό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ