today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού και η απόδοση των ευθυνών για τη «Μήδεια»

Η «χιονοστιβάδα» προβλημάτων που άφησε πίσω της η «Μήδεια» οδηγεί σε αναγκαστικές παραιτήσεις υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών, μετά την αποκατάσταση των ζημιών καθώς o Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οργισμένος με τo «κομφούζιο» που επικράτησε στη  διαχείριση της θεομηνίας.

Το μήνυμα εστάλη από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ κοινοποιήθηκε, ως προειδοποίηση και στην κυβέρνηση.

«Εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Του Κώστα Πασίση

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης με την τοποθέτηση του, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο  των «καρατομήσεων» όλων  των ανευθυνοϋπεύθυνων οι οποίοι εξέθεσαν την κυβέρνηση, που μέχρι …χθες είχε να επιδείξει μόνο επιτυχίες στην αντιμετώπιση  φυσικών φαινομένων και όχι μόνο…

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, πάντως έδειξε που πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για την απίστευτη ταλαιπωρία όσων έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.

«Έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια», τόνισε

Η ασυνεννοησία που έδειξαν οι αρμόδιοι στην αποκατάσταση των βλαβών ηλεκτροδότησης, οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει για άλλη μια φορά μπροστά και να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη των άλλων.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού

Η άμεση επικοινωνία του με την διοίκηση της ΔΕΗ από την οποία ουσιαστικά απαίτησε να υπάρξει μείωση του τιμολογίου για τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως έμπρακτη  αναγνώριση των ευθυνών της, ήταν μονόδρομος για τον Πρωθυπουργό.

Αυτή ήταν μια πρωτοβουλία υψηλού συμβολισμού που αποκαλύπτει  ότι δεν είναι …Τσίπρας ο οποίος σε ανάλογες περιπτώσεις, έπαιζε κακόγουστο θέατρο. Και για να τιμωρήσει όσους εναντιώνονταν στην κυβερνητική γραμμή, έκανε εμπάργκο στα κανάλια…

Τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα ήταν η σταγόνα που ώθησε τον Πρωθυπουργό να επιταγχύνει προειλημμένες αποφάσεις για ριζική αναθεώρηση  της δαιδαλώδους νομοθεσίας, αναφορικά με τις συναρμοδιότητες  υπουργείων και υπηρεσιών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει για χρόνια το Δημόσιο Τομέα, χωρίς όμως καμία κυβέρνηση να λύσει το «γόρδιο δεσμό», μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

«…είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο», υπογράμμισε.

Μήνυμα με κοινοποίηση στους υπουργούς

Τα περί  «πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους», που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγηση του, δεν αφορούσαν μόνο τους κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη που το τελευταίο διάστημα, είναι περισσότερες ώρες στα κανάλια, και λιγότερο στα γραφεία τους.

Το εν λόγω θέμα έθιξε, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Η  έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των υπουργών, απασχολεί το Μαξίμου, που τρέχει να προλάβει μελλοντικά παρατράγουδα, πριν η κατάσταση ξεφύγει του ελέγχου…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει, μέσω του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ότι δεν θα ανεχθεί άλλη κακοφωνία μεταξύ των άμεσων συνεργατών του στην κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ