today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Τα ανοικτά μέτωπα του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη «Μήδεια»

Εκτός της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη  και της «Μήδειας», που μας …τέλειωσε, το Μαξίμου από σήμερα  στρέφει το βλέμμα του στα ανοικτά «μέτωπα», με την οικονομία να βρίσκεται σε πρώτο «πλάνο», αλλά και την Αντιπολίτευση που αποπειράται  να αλλάξει την ατζέντα.

Πρώτο μέτωπο, ίσως και πιο επικίνδυνο από τον covid 19, η πρόκληση της οικονομίας, όπου τα μηνύματα είναι ανησυχητικά…  Έλλειμμα 1,726 δισ. ευρώ εμφάνισε σε ταμειακή βάση ο Προϋπολογισμός τον Ιανουάριο έναντι ελλείματος 1,161 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος.

Του Κώστα Πασίση

Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 200 δις, ένα ποσό δυσθεώρητο και μη εισπράξιμο…

Με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να είναι χρεωμένα μέχρι το λαιμό και λόγω των παρενεργειών του κορωνοιου,  κανείς δε μπορεί να πάει …παρακάτω. Ούτε η ιδιωτική οικονομία, αλλά ούτε και το κράτος. Και τα δυο μέρη είναι παγιδευμένα σε μια κινούμενη άμμο, απειλητική  για όλους…

Έτσι  ο συναγερμός κτύπησε στην Καραγιώργη Σερβίας και ήχησε μέχρι το Μαξίμου, που παρακολουθεί τα πάντα.

Υπό αυτό το πρίσμα η οικονομία γίνεται η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση και ήδη πολλά εναλλακτικά «σενάρια» αντιμετώπισης της κατάστασης έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητούνται, χωρίς παρωπίδες και ταμπού.

«Μετωπική» αναμένεται να είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να «πολώσει» επικίνδυνα το κλίμα, εν μέσω πανδημίας.

Τα μαντάτα δεν είναι καλά. Ο Αλέξης Τσίπρας  χθες αποχώρησε από τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οπτικοακουαστικά, αφήνοντας αιχμές -μεταξύ άλλων- και για λογοκρισία στη Δημόσια Τηλεόραση. Μάλιστα, στελέχη της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο και για πιθανό εμπάργκο στην ΕΡΤ.

Προηγουμένως έκανε απόλυτα διακριτές τις πολιτικές προθέσεις του υπονοώντας από το βήμα της Βουλής, ότι φταίει η κυβέρνηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα προβλήματα που προκάλεσαν στην Αθήνα.

«Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες»

Η …υπερδραστηριότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις έλιωσαν τα χιόνια και ξαστέρωσε στην πρωτεύουσα, δεν σταμάτησε με την παρέμβαση του στη Βουλή, αλλά είχε και συνέχεια.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα στον οποίο έθεσε ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα είχε αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής και επιστολή που κατηγορεί την κυβέρνηση για  εκμετάλλευση της πανδημίας και των παραχωρήσεων της αντιπολίτευσης έναντι των απαιτούμενων έκτακτων μέτρων λειτουργίας της Βουλής, με στόχο να υποβαθμίσει προς όφελός της την κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», ήταν το πικρόχολο σχόλιο συνεργάτη του Πρωθυπουργού  για τις επικρίσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και αυτό επειδή – όπως αποδείχθηκε- τα πρώην διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κατέχουν επιτελικές θέσεις στην Κουμουνδούρου.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε μια φράση του Θοδ. Λιβάνιου στη Βουλή, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 ως απάντηση στις εμπρηστικές επιθέσεις Τσίπρα.

«Έρχεται η ώρα και γι αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σενάριο της προανακριτικής Επιτροπής είναι υπαρκτό. Αυτή τουλάχιστον η ερμηνεία δόθηκε, μετά το τέλος της ομιλίας του.

Περί δημοκρατικής λειτουργίας

Όσον αφορά τα περί δημοκρατικής λειτουργείας του πολιτικού συστήματος, μια πραγματικά βαρύγδουπη καταγγελία στα λόγια, οι  απαντήσεις βρίσκονται στα έργα και τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ. Και ειδικότερα σε κάποιες δηλώσεις που θα μείνουν στην Ιστορία, όπως αυτή περι ελέγχου των «αρμών της Εξουσίας».

Άλλη μια αξέχαστη δήλωση ήταν αυτή  του «εξαφανισμένου» πρώην  γενικού γραμματέα  Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου ο οποίος είχε πει  πως οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι “δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές».

Οι αναφορές αυτές ανάμεσα σε πολλές άλλες όπως και οι ωμές παρεμβάσεις στην «πυραμίδα» της Δικαιοσύνης ήταν ο απόλυτος …σεβασμός των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας επι ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ