today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Στόλτενμπεργκ: Καμία τελική απόφαση για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ δεν ελήφθη καμία τελική απόφαση για το αν και πότε θα αποσυρθούν οι δυνάμεις του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας πως οι σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διλήμματα, καθώς η βία στην χώρα αναζωπυρώνεται ξανά.

Μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται διστακτικά να τηρήσουν την προθεσμία της 1ης Μαΐου που προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει για υπονόμευση της προόδου προς τη δημοκρατία καθώς κωλυσιεργεί η ειρηνευτική διαδικασία.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε λάβει καμία τελική απόφαση για το μέλλον της παρουσίας μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών της Συμμαχίας. «Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Μαΐου, οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να συντονίζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε χθες ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εκπληρώσουν τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που σύναψαν το 2020 με τις ΗΠΑ, ώστε να επιτραπεί η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.

Επιθέσεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης μιας βομβιστικής επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας Καμπούλ τον Δεκέμβριο, ώθησαν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και διεθνών οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων να ζητήσουν μια καθυστέρηση στην απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων, που συμφωνήθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά διλήμματα και δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εάν παραμείνουμε πέρα από την 1η Μαΐου, διακινδυνεύουμε περισσότερη βία, περισσότερες επιθέσεις εναντίον των δικών μας στρατευμάτων… Αλλά αν αποσυρθούμε, τότε θα διακινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν υποσχέθηκε να διαβουλευτεί με συμμάχους και εταίρους για την πορεία προς τα εμπρός, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ