today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Όλγα Κεφαλογιάννη: Να εξετάσουμε ξανά τα όρια παραγραφής των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ThePresident

Την αλλοπρόσαλλη στάση της Τουρκίας, που καθημερινά  στέλνει αντιφατικά μηνύματα, ενόψει του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, επισημαίνει με νόημα  η πρώην υπουργός και  βουλευτής της ΝΔ στην Α Αθηνών ‘Ολγα Κεφαλογιάννη η οποία υπογραμμίζει ότι συμπεριφορά της θα αξιολογηθεί αναλόγως των πράξεων της.

Η πρώην υπουργός παίρνει θέση και στο ευαίσθητο ζήτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο, προετοιμάζεται διπλωματικά και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο που υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα»

Η Ολγα Κεφαλογιάννη τάσσεται υπερ του ανοίγματος της οικονομίας με ασφάλεια, όπως αναφέρει, αλλά προειδοποιεί ότι «οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι μεγάλες και μακροχρόνιες. Δεν θα πρέπει να δημιουργούμε αυταπάτες στους πολίτες. Και η  επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Γι’ αυτό – προσθετει-  χρειάζεται σχέδιο για να στηριχθούν οι χαμένοι της μεγάλης κρίσης»…

Συνέντευξη στον Κώστα Πασίση

– Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος – Τουρκίας είναι σε εξέλιξη, με δεδομένο ότι εκκρεμεί ο 62 γύρος στην Αθήνα. Τι περιμένετε από αυτές και κυρίως κρύβουν παγίδες για τη χώρα μας;

– Η Τουρκία, ύστερα από μια περίοδο απαράδεκτων και συνεχών προκλήσεων, κάθισε τελικά στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Βλέπετε όμως ότι ακόμα και τώρα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζει και πάλι μια αλλοπρόσαλλη στάση, στέλνοντας κυριολεκτικά κάθε μέρα αντιφατικά μηνύματα. Έφτασε όμως η στιγμή να αποδείξει με έργα τι ακριβώς θέλει. Και η στάση της θα αξιολογηθεί αναλόγως. Εμείς ξεκινήσαμε με εποικοδομητική διάθεση, χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες, τονίζοντας ότι επιδιώκουμε το διάλογο και την αποφυγή οποιασδήποτε έντασης. Και αυτή η πολιτική μας θέση δεν είναι προσχηματική αλλά αληθινή.

– Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να επιλύσουν μεταξύ τους τη διαφορά στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, να συμφωνήσουμε και να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι λύση η Χάγη;

– Η Ελλάδα κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο, προετοιμάζεται διπλωματικά και ισχυροποιεί τις εθνικές μας πολιτικές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξετάζοντας κάθε ενδεχόμενο που υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Για την χώρα μας κ. Πασίση, είναι διαχρονική και πάγια η θέση, από όλες τις κυβερνήσεις, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας με μοναδικό θέμα συζήτησης, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, οι πρυτάνεις αντιδρούν και ταυτόχρονα οι φοιτητές κάνουν διαδηλώσεις. Γιατί αυτές τις αντιδράσεις;

– Ας ξεκινήσουμε από το προφανές και ας συμφωνήσουμε σε αυτό. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα βίας, παραβατικότητας, ανομίας στα πανεπιστήμια μας. Χρόνια τώρα. Έφτασε όμως ο κόμπος στο χτένι. Τα πανεπιστήμια που είναι θύλακες βίας και φασιστικών πρακτικών δεν μας αρμόζουν. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου, τη δημοκρατία, να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια εκπαίδευση. Γιατί αν θέλετε τη γνώμη μου αυτό ήταν και είναι το κεντρικό  διακύβευμα. Η βία, η παρακμή και η εγκατάλειψη είναι το τέλος της δημόσιας εκπαίδευσης. Και σε αυτά που λέω, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη συμφωνία. Και αυτή η συμφωνία, για ανοιχτά, δημοκρατικά, ελεύθερα δημόσια πανεπιστήμια, πρέπει να είναι η δύναμη μας. Αν σε αυτή την αξία λοιπόν συσπειρωθούμε όλοι, θα βρούμε και τον τρόπο εφαρμογής των αλλαγών. Γι’ αυτό και χρειάζεται να συνεχιστεί ο διάλογος. Να επιδιωχθούν ευρύτερες συνθέσεις για να βρούμε πως θα πετύχουμε τον στόχο μας. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, θα πρέπει να ακούσουμε πολύ προσεκτικά την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους πρυτάνεις, τους διδάσκοντες, τους φοιτητές και όπου χρειαστεί κάτι να διορθώσουμε ή να αλλάξουμε να το κάνουμε. Σε αυτή τη διαδικασία το πανεπιστήμιο το θέλουμε μαζί μας, όχι απέναντι μας.

– Βλέπετε φως στο τούνελ του covid 19 και καλύτερες ημέρες για επιχειρηματίες και νοικοκυριά με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται στα όρια της;

– Να συμφωνήσω σε αυτό που λέτε. Τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία, ας μην τη ξεχνάμε, είναι στα όρια τους. Όσο πιο σύντομα ανοίξει, με ασφάλεια πάντα, η οικονομία, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι μεγάλες και μακροχρόνιες. Δεν θα αλλάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Και δεν θα πρέπει να δημιουργούμε αυταπάτες στους πολίτες. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Γι’ αυτό και χρειάζεται σχέδιο για να στηριχθούν οι χαμένοι της μεγάλης κρίσης. Oι χιλιάδες μικρομεσαίοι, o πολιτισμός, η εστίαση και τουρισμός που πληρώνουν τεράστιο τίμημα, όλα τα θύματα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα χρειαστούν πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης των πληγέντων. Και φυσικά, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας.

– Στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 16 μονάδες διαφορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά ή γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπολίτευση;

– Η κυβέρνηση κρίνεται θετικά από τους πολίτες τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας και τη σοβαρότητα που έδειξε σε αυτή, όσο και για τη γενικότερη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Οι λόγοι που μας επέλεξε ο ελληνικός λαός να κυβερνήσουμε τον Ιούλιο του 2019 δεν έχουν εκλείψει. Το αντίθετο θα έλεγα. Είναι ακόμα επιτακτικότερο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αντίστοιχα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι λόγοι που καταψηφίστηκε, η έλλειψη προγράμματος, ο διχαστικός του λόγος, ισχύουν και σήμερα. Επιβεβαιώνονται καθημερινά με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται, δείχνοντας ότι είναι εκτός κοινωνίας. Αρνητές της πραγματικότητας. Και γι’ αυτό υπάρχει αυτό το μεγάλο έλλειμα αξιοπιστίας.

– Μήπως αυτή η μεγάλη διαφορά και με δεδομένο ότι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για πρόωρες κάλπες;  Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για εκλογές, με το τέλος της περιπέτειας του κορονοϊού. 

– Το κίνητρο μας πάντα οφείλει να είναι η πρόοδος του ελληνικού λαού κ. Πασίση. Όταν με το καλό – και ελπίζω σύντομα – λήξει αυτή η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας θα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που περιγράψαμε και πριν αλλά και νέες προκλήσεις. Την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που τραυματίστηκαν στην πανδημία, τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που όλοι πλέον καταλάβαμε την αξία και τον ρόλο του, τη διαχείριση του χρηματοδοτικού πακέτου που θα έλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Αυτές θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μας και για τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών πρωτοβουλιών θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.

– Κίνημα metoo, Κυρία Κεφαλογιάννη. Πως σχολιάζετε αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

– Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Ακούμε, διαβάζουμε, παρακολουθούμε τρομακτικές ιστορίες που σοκάρουν. Θέλω να δηλώσω τον θαυμασμό μου για τους ανθρώπους που βρίσκουν το κουράγιο και τη δύναμη να μιλήσουν. Που βρίσκουν το θάρρος, να βγουν στη δημοσιότητα και να σπάσουν το τείχος της σιωπής. Είναι μια διαδικασία που πονάει, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι το θύμα, παραλύει, δεν μπορεί να μιλήσει. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Όσοι μίλησαν, άνοιξαν το δρόμο. Πρέπει πλέον να δείξουμε στην πράξη τι εννοούμε.

– Τη Δευτέρα καταθέσατε ερώτηση για το ζήτημα παραγραφής των εγκλημάτων που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση. 

Με αφορμή όλο το ρεύμα των αποκαλύψεων θεωρώ πολύ σημαντικό να εξεταστούν ξανά τα όρια παραγραφής των αδικημάτων της σεξουαλικής παρενόχλησης και φυσικά της κακοποίησης. Το θύμα να γνωρίζει ότι μπορεί να μιλήσει και να βρει δικαιοσύνη. Ο θύτης να γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί. Ο ρόλος του νομοθέτη είναι να ακούει την κοινωνία. Να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις εξελίξεις. Να παρεμβαίνει, παράγοντας νέο νόμο ή διορθώνοντάς τον παλιό. Θέλω να πιστεύω, ότι εκφράζω μια καθολική απαίτηση για δικαιοσύνη. Όλες και όλοι πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το χρωστάμε σε όλα τα θύματα που τολμούν να μιλήσουν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ