today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων

Υποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να κινούνται ανοδικά.

Τόσο σε ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. η προσδοκία που έχει δημιουργηθεί για αύξηση του πληθωρισμού, μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς πτώσης, επηρεάζει αρνητικά τα ομόλογα. Και τούτο διότι εκτιμάται ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην παρούσα συγκυρία θα συμβάλει στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Τα παραπάνω αντανακλώνται σε ένα βαθμό (για την ευρωζώνη τουλάχιστον) στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία, ο οποίος εμφάνισε το Φεβρουάριο αύξηση (παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις των αναλυτών), αγγίζοντας μάλιστα το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου Γερμανίας κατέγραψε σήμερα υψηλό (-0,333%) από τον Ιούνιο του 2020.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,825 από 0,77%, του 5ετούς στο 0,054% από 0,013% και του 15ετούς άγγιξε το 1,041% από 1%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,81% από 0,77% έναντι -0,36% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15% από 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2042 από 1,2105 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρέασαν το δολάριο τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης που ανακοινώθηκαν τη χθεσινή ημέρα στις ΗΠΑ. Στήριξη στο δολάριο παρείχαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed St. Louis (J. Bullard) ότι παραμένουν ευνοϊκές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς και ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ενισχυθεί σημαντικά το τρέχον έτος.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2060 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ