today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο.Φον Ντερ Λάιεν: Η ΟLAF ερευνά την παράνομη πώληση εμβολίων

Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να προχωρούν σε παράλληλες συμφωνίες με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες η Ε.Ε., επανέλαβε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση της στρατηγικής για τη βιοάμυνα.

Παράλληλα, ερωτηθείσα για τις απάτες και την παράνομη πώληση εμβολίων, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι σε κρίσεις υπάρχουν ορισμένοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Υπογράμμισε ότι η OLAF ερευνά την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ επικίνδυνο το να αγοράζουν οι πολίτες εμβόλια στη μαύρη αγορά.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Τα συμβόλαια πρέπει να παρέχουν ευελιξία στην αντιμετώπιση των παραλλαγών του ιού. Γιατί η Ρωσία εξάγει το Sputnik V και δεν εμβολιάζει τον πληθυσμό της;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τα συμβόλαιά της για τα εμβόλια κατά της Covid-19 να είναι ευέλικτα σχετικά με τις παραλλαγές του ιού.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ένωση να έχει πρόσβαση σε ενδεχόμενα αναβαθμισμένα εμβόλια, τα οποία θα προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία απέναντι στις παραλλαγές του ιού.
«Αν κοιτάξουμε μπροστά και υποθέσουμε ότι πρέπει να επεξεργασθούμε τα εμβόλια για να τα βελτιώσουμε ή για να τα φθάσουμε στο επόμενο επίπεδο ώστε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μελλοντική παραλλαγή, χρειαζόμαστε, φυσικά, νέο συμβόλαιο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε καλές εμπειρίες με τους περισσότερους κατασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια, άρα το φυσικό είναι να συνεχίσουμε εντός του πλαισίου που έχουμε», πρόσθεσε.

Sputnik V 

Σχετικά με ρωσικό εμβόλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει το Sputnik V σε χώρες ανά τον κόσμο, όταν ο δικός της πληθυσμός έχει ανάγκη εμβολιασμού.

«Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμού του δικού της πληθυσμού», είπε. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ