today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η τιτάνια προσπάθεια για να καλυφθούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας και η φθηνή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε «αγώνα δρόμου» για να παραμείνει  λειτουργική η Αθήνα, επιδόθηκε  η κυβέρνηση και δη η Πολιτική Προστασία, μετά τη πρωτοφανή χιονοθύελλα η οποία προκάλεσε πλείστα προβλήματα όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλους νομούς.

Παρότι η κρατική μηχανή ήταν προετοιμασμένη και δεν έδειξε την παραμικρή ολιγωρία, δυστυχώς για άλλη μια φορά τα ακραία  καιρικά φαινόμενα έβγαλαν στην επιφάνεια τις  γνωστές διαχρονικές αδυναμίες της χώρας, σε επίπεδο υποδομών.

Του Κώστα Πασίση

Τα τελευταία δυο 24ωρα, όλοι έκαναν διπλοβάρδιες, για να προλάβουν τις παρενέργειες της κακοκαιρίας, αλλά τελικά πολλές περιοχές παραμένουν  χωρίς ρεύμα και νερό. Προβληματικές είναι  και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος.

Μια «εικόνα» που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, για τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να θωρακιστεί αποτελεσματικά, από την …οργή της φύσης.

Το χειρότερο, όλων όμως είναι ότι η «Μήδεια» στο πέρασμα της άφησε πίσω της τρεις  νεκρούς συνανθρώπους μας…

Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά κινήθηκε γρήγορα. Προέδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία.

Έθεσε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας ολόκληρη την κρατική μηχανή, ενώ ζήτησε από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις απαιτούμενες ενέργειες για ανακούφιση των πληγέντων.

Το κράτος πρέπει να είναι διπλά στον πολίτη σε περιπτώσεις καταστροφών, ανέφερε στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός.

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς. Και βέβαια η μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Αττική», τόνισε στις δηλώσεις του, μετα το τέλος της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Λόγω των ειδικών συνθηκών ενεργοποιήθηκε και ο στρατός για να ανοίξει δρόμους, να κόψει δένδρα και να αποκαταστήσει βλάβες του οδικού δικτύου με τα βαριά μηχανήματα που διαθέτει.

Σωστή αποδείχθηκε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διακόψει εγκαίρως την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδο επειδή με αυτό το τρόπο απετράπησαν ακόμη μεγαλύτερα και χειρότερα προβλήματα από αυτά που άφησε πίσω η πρωτοφανής χιονοθύελλα.

«Η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά. Η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητά μας και γι΄ αυτό πάρθηκε η απόφαση να κλείσει για κάποιες ώρες η εθνική οδός» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης.

Προηγουμένως, εντελώς ακατανόητα ο ΣΥΡΙΖΑ «πυροβόλησε» την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έκοψε» τη χώρα στα δυο, με τη μόνη λύση που γνωρίζει διά πάσα νόσο: Απαγόρευση κυκλοφορίας.

Προφανώς ο συντάκτης της ανακοίνωσης είχε …ξεχάσει το απίστευτο μπάχαλο και την ασύλληπτη ταλαιπωρία που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 στην αποκλεισμένη από τα χιόνια  Εθνική Οδο, με ουρές χιλιόμετρων ακινητοποιημένων αυτοκινήτων, λόγω ανατροπής ενός λεωφορείου και δυο φορτηγών αυτοκινήτων.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση έπραξε τα δέοντα, ώστε τα …απόνερα της κακοκαιρίας να μη «σκιάσουν» το ουσιαστικό  κυβερνητικό  έργο, που έχει γίνει μέχρι σήμερα, γνωρίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιμένουν στη γωνία, όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις τους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ