today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Τροπολογία για ψηφιακή διεξαγωγή αρχαιρεσιών σε ομοσπονδίες

Τη δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών (αλλά και των ενώσεων και των σωματείων) με ηλεκτρονικό τρόπο, προβλέπει τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων”. Εφόσον επιλεγεί η χρήση σύγχρονων μέσων για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, θα χρησιμοποιηθεί το πληφοριακό σύστημα “Ψηφιακή Κάλπη Ζευς”, της ανώνυμης εταιρείας “Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.”.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι οι εκλογές με χρήση ψηφιακών μέσων θα διεξαχθούν ενώπιων τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, αποτελούμενης από δικηγόρους. Η σχετική αίτηση της ενδιαφερόμενης ομοσπονδίας ή ένωσης θα πρέπει να κατατεθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο της περιφέρειας, τουλάχιστον 25 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών και ο ορισμός των μελών της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και των αναπληρωτών τους, θα πρέπει να γίνει το αργότερο 20 ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Προκειμένου να μπορέσουν οι αθλητικές ομοσπονδίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, η τροπολογία προβλέπει ακόμη μία μικρή παράταση, ως τις 10 Απριλίου, της προθεσμίας διεξαγωγής των εκλογών και αντίστοιχα της θητείας των σημερινών διοικητικών συμβουλίων.

Για τις ομοσπονδίες που έχουν προκηρύξει ήδη εκλογές, και εφόσον αποφασιστεί αυτές να διεξαχθούν με ψηφιακά μέσα, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου.

Παράλληλα, για τις τοπικές αθλητικές ενώσεις, η προθεσμία διεξαγωγής αρχαιρεσιών, καθώς και η θητεία των νυν διοικήσεων, παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου.

Η τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού προβλέπει τέλος και την παράταση της θητείας της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, έως τη διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η ανάδειξη της νέας ολομέλειας της ΕΠΕ θα πρέπει να γίνει το διάστημα 15-30 Οκτωβρίου 2021, εκτός εάν υπάρξει ακύρωση των Αγώνων του Τόκιο, οπότε οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο 30 ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση ακύρωσης από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ