today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα: Αναγκαίο να έχουμε έναν ΠΟΕ ισχυρό

Η Νιγηριανή Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα έγινε σήμερα η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή που ανέλαβε τα ηνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά τον διορισμό της στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΠΟΕ.

«Τα μέλη του ΠΟΕ μόλις αποδέχθηκαν τον διορισμό της δρα Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα στη θέση της επόμενης γενικής διευθύντριας του ΠΟΕ. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συναίνεσης, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης του γενικού Συμβουλίου του Οργανισμού σήμερα», ανακοίνωσε ο ΠΟΕ, περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Η δρ Οκόντζο-Ιουεάλα θα γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή επικεφαλής του ΠΟΕ. Θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου και η θητεία της… θα λήξει στις 31 Αυγούστου του 2025», υπογραμμίζεται σε μια σύντομη ανακοίνωση του Οργανισμού.

Από την πλευρά της, η νέα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τάχθηκε σήμερα υπέρ της επαναλειτουργίας του ΠΟΕ, κρίνοντας «αναγκαίο» ο θεσμός αυτός να είναι «ισχυρός» ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία Covid-19 και να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Ένας ισχυρός ΠΟΕ είναι αναγκαίος εάν θέλουμε να ανακάμψουμε πλήρως και ταχέως από τα πλήγματα που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. (…). Ο οργανισμός μας είναι αντιμέτωπος με πολυάριθμες προκλήσεις, όμως αν εργαστούμε όλοι μαζί, μπορούμε συλλογικά να κάνουμε τον ΠΟΕ ισχυρότερο, πιο ευέλικτο και να μπορεί να προσαρμόζεται καλύτερα στις πραγματικότητες του σήμερα», επισήμανε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, σε ένα δελτίο τύπου.

Ο διορισμός της 66χρονης στην ηγεσία του ΠΟΕ θεωρείτο αναμενόμενος, μετά την απόσυρση από την κούρσα, στις 5 Φεβρουαρίου, της μοναδικής αντιπάλου της, της υπουργού Εμπορίου της Νότιας Κορέας Γου Μιουνγκ-χι.

Η Νοτιοκορεάτισσα έλαβε την απόφαση αυτή, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο κύριος υποστηρικτής της.

Έπειτα από μήνες παραλυσίας, η διοίκηση Μπάιντεν επέλεξε να απομακρύνει το βασικό εμπόδιο στον διορισμό της Οκόντζο-Ιουεάλα στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΠΟΕ, προσφέροντας τη στήριξή της στην υποψηφιότητα της Νιγηριανής.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επισήμανε σήμερα ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί με τη Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εργαστούν στενά με τη γενική διευθύντρια Οκόντζο-Ιουεάλα, η οποία μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ ως έναν εποικοδομητικό εταίρο», υπογράμμιζε ο επιτετραμμένος Ντέιβιντ Μπίσμπι, σε δήλωση που εστάλη στο Ρόιτερς, από την αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ