today-is-a-good-day
19 C
Athens

Μ.Θεμιστοκλέους: Σήμερα έγιναν 25.000 εμβολιασμοί – Ξεπέρασαν τους 550.000 συνολικά

Εξαιρετικά σημαντικό και συγκινητικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 90%, προσήλθε κανονικά στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό έναντι της επιδημίας covid-19, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ανέφερε κατά την ενημέρωση .για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα μέχρι το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 25.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ ημέρας εμβολιασμού από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει  τους 550.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους για την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να το επαναπρογραμματίσουν. Δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής, ενώ για τους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό τους.

Από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα που αναπτύχθηκαν σήμερα στη χώρα, παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγων καιρικών συνθηκών σε ελάχιστα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στο Καπανδρίτι και την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού το πρόβλημα  αντιμετωπίστηκε τις μεσημεριανές ώρες. Στην Ικαρία και την Κεφαλονιά, που δεν έγιναν διανομές καθώς ακυρώθηκαν οι αεροπορικές πτήσεις, τα ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν  για τις επόμενες μέρες. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε μάλιστα, ότι και αύριο θα γίνουν προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών.

Σήμερα ενεργοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών, το ένα είναι στην HELEXPO και το δεύτερο στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1400 εμβολιασμοί και 600 στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα διενεργούν 5.500 εμβολιασμούς καθημερινά ο καθένας. Και τα δύο αυτά κέντρα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν δωρεάν parking – στην Αθήνα στο εμπορικό avenue και στην Θεσσαλονίκη. στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού για τις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75-79.

Ο γ.γ. ΠΦΥ αναφέρθηκε και στην προτεραιοποίηση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων. Είπε ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι απολύτως κατανοητές στο επίπεδο των επιστημόνων. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες; Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία προηγούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο αυτής της ομάδας είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα αυξημένου κινδύνου, αφορά τα άτομα 18-59 και είναι περισσότερα αριθμητικά από την πρώτη ομάδα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τις παθήσεις. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ