today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Λ.Αυγενάκης: 13 μέτρα στον αθλητισμό κατά της παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας.

Τη δημιουργία ενός πλαισίου 13 μέτρων κατά της παρενόχληση, βίας και κατάχρησης εξουσίας στον αθλητισμό παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με την ευκαιρία συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, σχετικά με τη λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων.

Ο υφυπουργός, ειδικότερα, ανέφερε, πως ιδρύεται στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, ένα Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού, help desk, το οποίο θα υποδέχεται αιτήματα και ερωτήματα αθλητών, αθλητικών φορέων και γενικότερα του κοινού, και τα οποία θα τα προωθεί αρμοδίως στις υπηρεσίες και εν συνεχεία θα απαντά για την επίλυση διαδικαστικών, λειτουργικών, θεσμικών, νομικών, υπηρεσιακών και λοιπών ζητημάτων. Δημιουργείται ο Αθλητικός Συνήγορος, ένας θεσμικός διαμεσολαβητής μεταξύ της αθλητικής οικογένειας – αθλητές, γονείς ανήλικων αθλητών, προπονητές – για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση καταγγελιών. Δημιουργείται συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης, με κοινή υπουργική απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δομών, με σκοπό την υποστήριξη και των αθλητών που υφίστανται οποιουδήποτε είδους κακοποίηση. Καταρτίζονται κώδικας δεοντολογίας, με την πιστή τήρηση από όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις, διεθνών προτύπων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών και των λοιπών φορέων του αθλητισμού, εναρμονισμένος με τον κώδικα δεοντολογίας της ΔΟΕ (πειθαρχικός κώδικας στην κατεύθυνση των αρχών της ΔΟΕ και της διεθνούς ομοσπονδίας). Ενεργοποιείται το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών που για χρόνια ήταν ανενεργό. Θεσπίζεται η υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες σε συνεργασία με το ΕΚΑΕ και την υγειονομική επιτροπή της γενικής γραμματείας Αθλητισμού. Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, υπό την εποπτεία του «Ζήσε Αθλητικά» και σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, θα προσφέρει σεμινάρια επιμόρφωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός διαρκούς επιμορφωτικού θεσμού για τα στελέχη του αθλητισμού. Επικαιροποιείται το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και το Μητρώο Προπονητών που έχει ήδη θεσπιστεί στον ν. 4726/2020. Προβλέπεται κλιμάκιο ελέγχου αθλητικών φορέων με σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού. Εισάγεται το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων» και η Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025. Δημιουργούνται σποτάκια-βιντεομηνύματα και πραγματοποιείται καμπάνια μέσω των social media για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης της βίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοποίησης στον αθλητισμό.

Το πλαίσιο αυτών των 13ων μέτρων, ανέφερε ο υφυπουργός, θα εφαρμοστεί όλο εντός του 2021 με μόνη εξαίρεση την «Ψηφιακή Βίβλο», η εφαρμογή της οποίας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε επίσης, πως «με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άνοιξε ο δημόσιος διάλογος για τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, την εξουσιαστική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση σε αθλητές, καλλιτέχνες και σε άλλους κοινωνικούς χώρους». Η ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου και οι καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη, έγιναν «η προτροπή προς κάθε άνθρωπο που έχει πέσει θύμα κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας, να σπάει τη σιωπή του». Εμείς, είπε, «δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι» και «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ‘σπάσει αυγά΄ και να πάει μέχρι τέλους αυτή τη μεγάλη και σοβαρή υπόθεση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, σχολίασε λέγοντας πως «η καταδίκη για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί στον χώρο του αθλητισμού – και όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και στο χώρο της τέχνης και σε κάθε εργασιακό χώρο που συμβαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα – προφανώς είναι μία πράξη αυτονόητη και μάλιστα, χωρίς «ναι μεν αλλά». Εξίσου αυτονόητη είναι και η ολόπλευρη προστασία των θυμάτων αυτών, αλλά με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, για όλες τις περιπτώσεις που έχουν υποστεί, είτε σεξουαλική παρενόχληση, είτε βία στους ίδιους». Ο βουλευτής τόνισε πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδειχθούν και οι αιτίες αυτών των φαινομένων στον αθλητισμό, και αυτές είναι ότι ο αθλητισμός του σήμερα, βυθίζεται στη σήψη και την εμπορευματοποίηση προς όφελος των ισχυρών» ενώ «η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν θέλει να φτάσει το ‘μαχαίρι στο κόκκαλο’ και επιδίδεται στην ατομική ευθύνη. Δηλαδή, ‘βγες να το καταγγείλεις’. Δεν φτάνει όμως μόνο να βγεις να το καταγγείλεις. Πρέπει να σπάσει συνολικά η σιωπή για τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που εξαναγκάζουν τις γυναίκες να υποστούν όσα έχουν υποστεί και να οδηγηθούν και στη σιωπή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ