today-is-a-good-day
19 C
Athens

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Στα λευκά η Αττική – Προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας

Την εμφάνισή της στην Αττική έκανε από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία “Μήδεια” που κινείται από βόρεια προς νότια,  “ντύνοντας το λεκανοπέδιο στα λευκά”.

Την ίδια ώρα, οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κλειστή είναι από τις 5.30 το πρωί η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας για όλα τα οχήματα, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που καθιστά πολύ επικίνδυνη την κυκλοφορία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ αναφέρει:

Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η εθνική οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή. Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση (από ώρα 05:30).

Επίσης, στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, ώρα 07.20, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς τον Υμηττό.

Παραμένει κλειστή η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους: Λ. Πάρνηθος, από το ύψος της αίθουσας δεξιώσεων Ermitaz Hall, ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο, Λ. Φυλής, στο ύψος της ταβέρνας «το Χρυσό βαρέλι» ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια. Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου, μέχρι το Πάρκο Ανατολής.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας για Μαρμάρι και Κυκλάδες. Κλειστό είναι, επίσης, το λιμάνι του Λαυρίου και οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα -Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου, Καβάλα- Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν αλλαγές και τροποποποιήσεις των δρομολογίων.

Χωρίς ρεύμα οι Σποράδες

Δύσκολες ώρες βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στην Μαγνησία από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζει να σαρώνει την περιοχή, αφού δρόμοι έχουν κλείσει στο Πήλιο και στην Όθρυ, στις Σποράδες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση των νησιών και ο Βόλος είναι βυθισμένος σε χιόνι που ξεπερνά και τα 30 εκατοστά ακόμα και στο κέντρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στην διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο από αργά χθες την νύχτα λόγω της πτώσης μεγάλων δένδρων πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης, σε περιοχή του Νοτίου Πηλίου, που τροφοδοτούν την ηλεκτροπαροχή προς τις Σποράδες, με αποτέλεσμα και τα τρία νησιά να έχουν μεγάλα προβλήματα. Τα νησιά παραμένουν χωρίς ρεύμα για πάνω από 12 ώρες. Νωρίτερα είχε προηγηθεί και άλλη βλάβη στην ίδια περιοχή,που αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και που αφορούσε την ηλεκτροδότηση της Σκιάθου.

Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Πήλιο,όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει σε πολλά σημεία και το ένα μέτρο και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δεκάδων εκχιονιστικών μηχανημάτων σε πολλά σημεία η βατότητα των δρόμων είναι αδύνατη.

Μέσα στην πόλη του Βόλου,όπου η συνεχής χιονόπτωση ξεπερνά τις 30 ώρες και συνεχίζεται έστω και με μειωμένη ένταση, το ύψος του χιονιού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ομαλή ζωή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας,όπου όλη την νύχτα μηχανήματα εκχιονισμού καθάριζαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και υδροφόρες που ακολουθούσαν έριχναν και συνεχίζουν να ρίχνουν θαλασσινό νερό για να κρατηθούν οι δρόμοι σε ανεκτή και ασφαλή βατότητα. Η ίδια εικόνα και στα βόρεια προάστια του Βόλου όπου οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες αφού το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά.Η θερμοκρασία στην πόλη του Βόλου στις 6.30 το πρωί ήταν στον -1 βαθμό και έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος,μαζί με την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή βρίσκονταν σε σημεία όπου υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ήταν σε περιοχές αποχιονισμού στο Πήλιο όπου η κατάσταση είναι δύσκολη.

Τα αυτοκίνητα κινούνται ,παρά τους εκχιονισμούς, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο του Πηλίου και έχει απαγορευθεί η κίνηση οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο Νότιο Πήλιο προς Πλατανιά λόγω πτώσης δένδρων.Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην περιφέρεια Αλμυρού προς Ανάβρα, Κοκκοτούς, Νεράιδα αλλά και στα πεδινά προς Σούρπη, Πτελεό, Αχίλλειο και Αγίους Θεοδώρους.

Ανοιχτοί έχουν διατηρηθεί οι εθνικές οδοί Βόλου-Λαρισας και Βόλου-Μικροθηβών αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω του παγετού. Και μέσα στον Βόλο χρειάζονται αλυσίδες αυτοκίνητα που κινούνται σε δευτερεύοντες δρόμους και είναι απαραίτητες στις συνοικίες πάνω από τον Περιφερειακό. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι σήμερα κλειστά στους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φερραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, καθώς και στην Σκιάθο με αποφάσεις των δημάρχων λόγω του χιονιά. Στον Βόλο κλειστοί είναι και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν στον Βόλο σε 24ωρη βάση τα ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στην πλατεία Ρ. Φεραίου και Νέας Ιωνίας, στην οδό Μυτιλήνης και το Κοινωνικά Κέντρο Αγίων Αναργύρων, Αραχώβης 1 με Μπότσαρη, όπου εκτός από την παραμονή θα προσφέρεται και σίτιση στους προσφεύγοντες που έχουν ανάγκη λόγω της κακοκαιρίας.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, καθώς από το βράδυ της Κυριακής σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες. Η χιονόπτωση σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά του νομού συνεχίζεται, ενώ στη πόλη της Λάρισας τα ξημερώματα η θερμοκρασία έχει φτάσει τους -4 βαθμούς. Μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων επιχειρούν όλη την νύχτα ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους για την προστασία από το παγετό, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό η ρίψη αλατιού θα συνεχιστεί και σήμερα Δευτέρα το βράδυ. Παράλληλα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε επιφυλακή στη πόλη της Λάρισας, ώστε να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί τις επόμενες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση των δημάρχων του νομού Λάρισας, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Π.Ε Λάρισας σήμερα λόγω κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.

Λόγω της κακοκαιρίας, συνεχίζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης.

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

– από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης,

– από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας,

– σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ελασσόνας,

– σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Φαρσάλων,

– στην επαρχιακή οδό Πυργετού – Κρανιάς Τεμπών,

– στην επαρχιακή οδό Ανατολής – Μεγαλοβρύσου Αγιάς,

– στην επαρχιακή οδό Σκλήθρου – Καλαμακίου Αγιάς, από την τοπική κοινότητα Ελάφου έως την τοπική κοινότητα Σκλήθρου,

– στην επαρχιακή οδό Στομίου – Καρίτσας Αγιάς,

– στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Νερού – Αγιοκάμπου (παραλιακή οδός), από την τοπική κοινότητα Βελίκας (θέση Βραχάκι) έως την τοπική κοινότητα Κόκκινου Νερού,

– στην επαρχιακή οδό Δήμητρας – Ανατολής, από την τοπική κοινότητα Δήμητρας έως την τοπική κοινότητα Ανατολής,

– στην επαρχιακή οδό Στομίου – Ομολίου,

– στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών,

– στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου – Σκλήθρου και

– στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Αγιοκάμπου (μέσω Σκήτης) από διασταύρωση Ποταμιάς έως διασταύρωση Αγιοκάμπου.

Προβλήματα σε σημεία του ορεινού οδικoύ δικτύου Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας

Προβλήματα σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων εργάζονται συνεχώς, προκειμένου να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

ΣΤΗΝ Αχαΐα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα εξής σημεία της Αχαΐας:

-Στην εθνική οδό Πούντας – Καλαβρύτων, από το 12ο χιλιόμετρο

-Στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Καλαβρύτων, μέσω Φτέρης, από την θέση Πυργάκι

-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πούντας, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών

-Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βαλιμής

-Στην επαρχιακή οδό Κλειτορίας – Καλαβρύτων, μέσω Πριολίθου

-Στην επαρχιακή οδό Ψηφίδας – Καλαβρύτων, μέσω Αυχένα Πριολίθου

-Στην διαδημοτική οδό Περιστέρας – Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – ‘Ανω Χώρας, από το την τοπική κοινότητα Ελατούς και άνω

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Καρπενησίου από το ύψος της τοπικής κοινότητας Πλατάνου, προς τις τοπικές κοινότητες Κλεπάς, Λιβαδακίου, Αράχωβας και Ψηλού Σταυρού

-Στην επαρχιακή οδό ‘Ανω Χώρας – Κρυονερίων

-Στην επαρχιακή οδό ‘Ανω Χώρας – Κάτω Χώρας

-Στην επαρχιακή οδό ‘Ανω Χώρας – Αμπελακιώτισσας και από την τοπική κοινότητα Κρυονερίων προς την τοπική κοινότητα Περδικόβρυσης

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελατοβρύσης από την τοπική κοινότητα Ελατού, προς τις τοπικές κοινότητες Γρηγόρι και Ελατόβρυσης

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Γραμμένης Οξιάς, μέσω Φωκίδας και από την τοπική κοινότητα Καλλονής προς τις τοπικές κοινότητες Κυδωνιάς, Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής

-Στην επαρχιακή οδό Θέρμου – Προυσού από την τοπική κοινότητα Δρυμώνα, έως τη θέση Αγία Παρασκευή

-Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού έως την θέση Αραποκέφαλα

– Στην επαρχιακή οδό Θέρμου – Λευκού – Καλλιθέας

-Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Σπαρτιάς

-Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Μακριάς Λόγγας – Στριγανιάς

-Στην επαρχιακή οδό Θέρμου – Δρυμώνα

-Στην επαρχιακή οδό Θέρμου- Διασελλακίου- Πλατάνου

-Στην επαρχιακή οδό Θέρμου- Κόνισκας

-Στην επαρχιακή οδό Θέρμου- Αναλήψεως – Γέφυρας Μπανιά

-Στην επαρχιακή οδό Θέρμου- Αβαρίκου- Κόφτρας

Στην Κορινθία

Στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία του οδικού δικτύου

-Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων – Ζήρειας, από το 17,9ο έως το 35ο χιλιόμετρο

-Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο

Στον αυτοκινητόδρομο Πελοποννήσου

Στο μεταξύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από τις 5:00 το πρωί σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 5:00 το πρωί ισχύει η προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 88ο χιλιόμετρο έως το 210ο χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45ο χιλιόμετρο.

Το ίδιο μέτρο ισχύει και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλα τα οχήματα.

Στην κατάψυξη η Δυτική Θεσσαλία

Στην κατάψυξη η Δυτική Θεσσαλία, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στις περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων. Ειδικότερα, παγετός, τσουχτερό κρύο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι που σε ορισμένες ορεινές περιοχές φτάνει τα 70 εκατοστά είναι το σκηνικό του καιρού στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος. Περισσότερα από 60 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοικτούς, προκειμένου να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια οι μετακινήσεις των πολιτών.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ήταν οι δύο πρώτες μέρες της βαρυχειμωνιάς στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος και εξηγεί:

«Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος κρατάμε τους δρόμους ανοιχτούς. Σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τις επόμενες δύο μέρες το σχολείο και το νηπιαγωγείο του Δήμου θα είναι κλειστά». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, για το Δήμο οι χιονοπτώσεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αντίθετα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα. Για να καταλήξει τονίζοντας ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα:

«Η χιονισμένη λίμνη είναι μοναδικής ομορφιάς, γεγονός που την κατατάσσει στον καλύτερο χειμερινό προορισμό. Αν δεν υπήρχε ο covid 19, ο Δήμος μας θα ήταν ο ιδανικός για χειμερινές διακοπές. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι χάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα να πληγούν σοβαρά οι τουριστικές επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία».

Π.Ε. Τρικάλων

Ανάλογο είναι το σκηνικό του καιρού και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Συνολικά 51 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ρίχνουν τις τελευταίες ώρες τόνους αλάτι και προσπαθούν να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, προκειμένου οι πολίτες να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Στα ορεινά της Π.Ε. Τρικάλων, συνεχίζει ο αντιπεριφερειάρχης οι θερμοκρασίες που επικρατούν κυμαίνονται σε διψήφιο αριθμό, ενώ και στα πεδινά το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Ο ίδιος συνιστά να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις οι πολίτες, ενώ όταν αυτές γίνονται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση του οδικού δικτύου, λόγω του παγετού.

Δήμος Τρικκαίων

Συνολικά 75 μηχανήματα του Δήμου Τρικαίων, , της ΔΕΥΑΤ και ιδιωτών βρίσκονται επί ποδός. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, στην πόλη και τα χωριά του Α και Β τομέα, γίνονται καθαρισμοί δρόμων και ρίχνεται αλάτι. Οι κεντρικοί δρόμοι, οι προσβάσεις σε δομές υγείας και ιατρικές μονάδες, σε δημόσιες υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, σε οικίες, σε ποιμνιοστάσια, είναι πρώτιστο μέλημα, όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή. Οι συνεχείς αλλαγές στον καιρό, η χιονόπτωση, ο παγετός, οι χαμηλές θερμοκρασίες τροποποιούν συνεχώς και τις παρεμβάσεις ανά περιοχή, στοχευμένα και συντονισμένα. Ο Δήμος Τρικκαίων και συγκεκριμένα η Πολιτική Προστασία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, το συντομότερο δυνατόν. Ο Δήμος Τρικκαίων ευχαριστεί τους πολίτες για τη μέχρι τώρα συνεργασία και υπομονή τους και συνιστά μέγιστη προσοχή στη μετακίνηση, είτε πεζή είτε με οχήματα. Με τη συνδρομή όλων (ειδικά στον καθαρισμό πεζοδρομίων και με κατανόηση, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για μείωση των συνεπειών της κακοκαιρίας, επισημαίνεται επίσης από το δήμο Τρικκαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ